Běžkyně Fuchsová si jede pro medaili

P r a h a - Mobilní telefon Heleny Fuchsové úpí pod přívalem textovek. "Spousta známých mi přeje hodně štěstí a úspěchů. Říkají, jak je obdivuhodné, že ve svých letech patřím mezi favoritky mistrovtví světa. A vzkazují, ať přivezu nějakou medaili," usmívá se česká běžkyně. Před zahájením světového šampionátu v Lisabonu se její jméno skví na třetím místě letošních světových tabulek. Jenomže atletika se neprovozuje na papíře. Heleně Fuchsové však sebevědomí nechybí, může si to dovolit. "Když získám bronz, nebudu se zlobit," říká.

Svěřenkyně trenéra Kárského po dlouhém odhodlávání vyměnila čtyřstovku za dvojnásobnou trať. Těsně před olympijskými hrami v Sydney. V Austrálii si vedla skvěle, skončila pátá, přestože se na půlce ocitla v úloze zelenáče. V pětatřiceti letech. Platila nováčkovskou daň, v rozbězích snad až příliš hýřila silami. "Tehdy jsem nevěděla, jak mám vlastně osmistovku běhat, pořád jsem se učila. Teď už se sní sžívám, začínám si tykat s taktikou. Ale čtvrtka je čtvrtka," vzpomíná s láskou.

Letos se dívala na záda jenom favorizovanému duu Grafová, Mutolaová. Zlepšovala se v každém závodě, její osobní maximum už má hodnotu 1:58,37. V dlouhobých českých tabulkách je třetí, před ní je jen dvojnásobná mistryně světa Ludmila Formanová, na druhou v pořadí, legendární Jarmilu Kratochvílovou ztrácí pouhé čtyři setinky. "V Lisabonu mě čas nezajímá, umístění je přednější," upozorňuje Fuchsová.

Maličko jí děsí nabitý program, pokud všechno půjde dobře, absolvuje tři osmistovky ve třech dnech. "Trenér mi říká, abych šetřila síly, ale  postupovala," krčí rameny běžkyně Olympu. Co si z toho vybrat...

Má však spoustu zkušeností, pro závody v hale je snad stvořená. V posledních letech si z každého šampionátu pod střechou odvezla medaili, nestartovala jen na mistrovství světa v Maebaši, kde jí soužilo zranění. "To je pravda, vždycky cinkla bronzová nebo stříbrná. snad se někdy dočkám i zlata," zasní se Helena Fuchsová.

A když se v Portugalsku na stupně vítězů neprodere, svět se také nezboří. "Jenom nechci být čtvrtá, brambory jsou ošklivé. Halu beru jako odrazový můstek pro letní sezonu. V ní bych chtěla uspět."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž