Jaroslav Bába

Jaroslav Bába - MÁ KLID. Výškař Jaroslav Bába je po operaci zraněné nohy. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Bába nechtěl při operaci slyšet lékaře

  • 2
Praha - Schody už se naučil brát o berlích po dvou. Ale než se vrátí k atletice, bude to ještě chvíli trvat. Výškař Jaroslav Bába léčí operovaný kotník. Halové mistrovství světa, kde v roce 2004 získal bronz, bude sledovat na rehabilitační klinice v televizi. "Budu fandit. Ale je fakt, že pozici diváka nesnáším moc dobře. Cuká mi v nohou," říká.

Jenže na tu zraněnou, levou, nesmí zatím vůbec došlápnout. Má v ní totiž šroub. Na únorovém mítinku v německém Weinheimu mu při odrazu ruplo v kotníku.

"Měl jsem jeden vaz urvaný, druhý pochroumaný, stejně jako šlachy a kloubní pouzdro. A taky se rozjely holenní a lýtková kost, takže je lékaři museli sešroubovat."

Solidní porce zranění jen dokresluje jeho nešťastnou sezonu, v níž řešil i problémy s krkem a zády. "Asi něco nebylo úplně v pořádku, a tak tělo možná chtělo odpočinek," přemítá jedenadvacetiletý atlet.

Na operačním sále ležel poprvé v životě. Lékaři mu nabízeli jen lokální umrtvení. "Ale nechtěl jsem. Nevím, jestli bych vydržel vnímat, jak mi hýbou s nohou, a přitom slyšet, co u toho povídají."

Kvůli operaci však možná přijde také o letní evropský šampionát. Doktoři mu prorokují: Naplno budeš moci trénovat za 4 až 6 měsíců. Musí být trpělivý.

Kotník je spolu s koleny nejdůležitější "součástkou" výškařů. Bába v něm má nyní přišitý vaz. "Třeba to bude ještě lepší kotník než dřív," říká s úsměvem.

Aby tomu pomohl, rehabilituje na pražské klinice, kde je i ubytovaný a pod dohledem. Postupně mu přibývají procedury. Cvičení s rehabilitační sestrou, v bazénu, vířivky, laserové léčení, uvolňování lymfatických cest.

"Na nohu mi dají obrovskou ponožku až po stehno a ta se pomalinku nafukuje a vytlačuje otok," líčí Bába.

Pauza může mít i kladnou stránku: cestu k maturitě. "Trochu se učím. Už jsem to otevřel," povídá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž