AMBASADORKA. Oštěpařka Barbora Špotáková se dostala do elitní společnosti tváří Diamantové ligy.

AMBASADORKA. Oštěpařka Barbora Špotáková se dostala do elitní společnosti tváří Diamantové ligy. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Atletika startuje do nové éry: zlato střídají diamanty. Budou věčné?

  • 0
Zlato už nefrčí, teď jsou v kurzu diamanty. Atletika zaklekla do bloků a čeká na startovní výstřel do nové éry. "Mám zrychlený tep," hlásila před pátečním zahájením sezony oštěpařka Barbora Špotáková. Jako jeden ze čtrnácti ambasadorů Diamantové ligy, nástupce Golden League, vyrazila na první závod do Dauhá.

Do Kataru dostaly pozvánku i tyčkařka Jiřina Ptáčníková a diskařka Věra Cechlová. A pak celá řada hvězd.

"Letos nemám žádné zdravotní problémy, takže jsem plný sebevědomí," chlubil se Jamajčan Asafa Powell, který chce letos vzít Usainu Boltovi titul nejrychlejšího muže planety.

Ve startovních listinách se objeví minimálně tucet úřadujících šampionů olympiády nebo světa. "Hrozně se těším," vzkázala Špotáková s bolavou achilovkou, která ji jako vždy na začátku sezony trápí.

diamantová liga 2010

14. května: Dauhá
23. května: Šanghaj
4. června: Oslo
10. června: Řím
19. června: New York
3. července: Eugene
8. července: Lausanne
11. července: Gateshead
16. července: Paříž
22. července: Monako
6. srpna: Stockholm
13. a 14. srpna: Londýn
19. srpna: Curych
27. srpna: Brusel

Zdraví do Dauhá nepustilo Kenenisu Bekeleho, dominátora vytrvalostních distancí z Etiopie, nebo světovou šampionku na čtvrtce Sanyu Richardsovou.

Královna tyčkařského sektoru Jelena Isinbajevová, další z ambasadorek seriálu, si zase dává od sportu pauzu.

A světový rekordman Bolt? Svoji účast v boji o diamant začíná až za týden v Šanghaji. "Protože se letos nekoná žádný šampionát, budou to pro mě nejdůležitější závody," oznámil.

Diamantový projekt je největší atletické zemětřesení sportovního byznysu od zavedení Golden Four v polovině 80. let. "Zájem atletů je obrovský," sdělil Patrick Magyar, viceprezident ligy.

A obří je i rozpočet.

Z odhadovaných 50 milionů dolarů půjde polovina do kapsy sportovcům. Za triumf v závodě získají 10 tisíc dolarů, za celkový triumf v disciplíně blyštivý klenot - čtyřkarátový diamant za 80 tisíc dolarů (asi 1,5 milionu korun).

"Těžko můžu udělat správné srovnání, zeptejte se až po pár závodech," povídala Blanka Vlašičová, dvojnásobná světová šampionka z výškařského sektoru. "Ale nepochybuju, že Diamantová liga bude exkluzivní série, přivane do našeho sportu změnu a z atletiky udělá ještě populárnější podívanou."

Krokem k popularizaci má být rozmístění mítinků po celém světě. A taky rovnoprávnost sportovců - účastníci ve všech 32 disciplínách dostanou šanci bojovat o o diamant.

"Atletika je dinosaurus, nejde s dobou," myslí si přesto americký sportovní analytik Bob Dorfman. "Nevím, jestli Diamantová liga tento problém vyřeší."

Na konci srpna, po posledním ze čtrnáctky mítinků v Bruselu, se ukáže, jestli jsou diamanty věčné.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž