Kim Collins

Kim Collins | foto: Reuters

Mítink Jablonecká hala ozdobí bývalý sprinterský mistr světa Collins

  • 0
Ojedinělý zážitek čeká tuto sobotu příznivce atletiky. Na Střelnici se koná tradiční mítink Jablonecká hala za účasti české špičky. Hlavní hvězdou bude světový šampion v běhu na 100 metrů z roku 2003 Kim Collins!

Atletický mítink Jablonecká hala hostil už řadu světových es v čele s koulařkou Helenou Fibingerovou, jež zde vytvořila v roce 1977 dosud platný světový halový rekord ve vrhu koulí výkonem 22,50 metru. Na Střelnici startovala například i legendární německá dálkařka Heike Drechslerová.

Letošní 43. ročník nabídne největší atletickou hvězdu od roku 1989: v jablonecké hale bude závodit mistr světa ve sprintu na 100 metrů z roku 2003 z Paříže Kim Collins.

Osmatřicetiletý borec pocházející z ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis se postaví na start sprintu na 60 metrů a na této trati se pyšní osobním rekordem 6,49, kterého dosáhl vloni při mítinku v O2 aréně v Praze.

Stovku zaběhl Collins nejlépe za skvělých 9,97 v červenci 2013, což svědčí o jeho stále výborné formě. „Letošní Jablonecká hala má ambici stát se nejvýznamnějším halovým mítinkem v Česku po březnovém mistrovství Evropy v Praze,“ tvrdí Martin Michalský, předseda pořádající TJ Liaz Jablonec.

Hala na Střelnici poskytuje atletům ideální podmínky. „Zvláště sprinteři, skokani či vrhači zde dosahují velmi dobrých výkonů. Třeba Petr Svoboda tady v minulosti splnil limit pro účast na mistrovství Evropy a letos se diváci opět mohou těšit na start opravdu vynikajících borců,“ podotkl Michalský.

Vedle Collinse poběží šedesátku i nejlepší slovenský sprinter Závacký nebo Stromšík, první český sprinterský limitář pro ME v Praze.

Nejen krátký sprint však bude lákadlem. Diváci se mohou těšit na skvěle obsazenou soutěž ve vrhu koulí za účasti české jedničky Prášila a a dalších siláků s osobními výkony za hranicí extratřídy 20 metrů.

Kompletní českou špičkou budou obsazené také ženské sprinty, hladká i překážková šedesátka. V konkurenci závodnic z Uzbekistánu, Slovenska a Polska budou chtít uspět Mazáčová, Procházková, Škrobáková nebo Koudelová.

Hlavní program odstartuje zítra v 16.45, od 15.30 začne předprogram v podobě dálky mužů či rozběhů. Vstup je zdarma.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž