Ingredience
Postup
- V míse dobře promícháme mouku se škrobem, moučkovým cukrem, skořicí a droždím. V mléce rozšleháme sůl, vejce a vlijeme do moučné směsi. Krátce propracujeme, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 60 minut kynout. Po nakynutí krátce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu těsta připravíme bochánek a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Změklé máslo propracujeme s cukrem a moukou na drobenku. Pak přidáme rozinky, nadrobno nakrájené ovoce a najemno nastrouhané oříšky. Vše spojíme na sypkou směs.
- Vykynuté bochánky rozválíme na plát silný asi 5 mm. Pak povrch posypeme drobenkou a těsto srolujeme do rolády. Kousek od konce roládu rozkrojíme na polovinu, prameny překřížíme a stočíme do věnce.
- Věnce položíme na plechy vyložené pečicím papírem, necháme 15 minut odpočinout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce a posypeme cukrem.