Velikonoční mazanec
Tradiční kynutý mazanec ke svátkům jara prostě patří. Nezapomeňte ho bohatě posypat sekanými mandlemi.
Postup
- Rozinky namočíme do rumu. Asi polovinu mléka zahřejeme, přidáme 50 g mouky a 10 g cukru. Do směsi rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Zbytek mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky s rumem, mandle a uděláme důlek. Do něj nalijeme 3 žloutky rozšlehané ve zbytku mléka, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek. Zpracujeme na vláčné těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- Z vykynutého těsta uděláme bochánek. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem, posypeme sekanými mandlemi, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Nakonec nahoře nůžkami nastřihneme křížek a mazanec vložíme do trouby předehřáté na asi 180 °C.
- Mazanec pečeme nejprve asi 10 minut při vyšší teplotě, potom ji snížíme na 150 °C a pečeme dalších 30 až 40 minut. Hotový mazanec posypeme moučkovým cukrem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
361 KCal
16 %
15 %
-
Energie
1511 KJ
16 %
15 %
-
Sacharidy
42,1 g
48 %
42 %
-
Vláknina
3,4 g
11 %
11 %
-
Bílkoviny
8,7 g
14 %
13 %
-
Tuky
15,8 g
24 %
23 %
-
nasycené
7,1 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Levandulový dort
Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.