Velikonoční koláčky s meruňkou

2 hodnocení

Upečte na svátky jara tyto roztomilé koláčky. Koledníci z nich budou nadšení.

Obtížnost

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

10 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Postup

  1. Droždí smícháme se lžící cukru, přilijeme asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme. Přidáme dvě lžíce hladké mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy dáme zbytek cukru, hladké mouky, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru, sůl, muškátový oříšek, zbylé mléko a vykynutý kvásek. Zlehka promícháme a nakonec přidáme olej. Zpracujeme na hladké těsto, které necháme zakryté v teple kynout do dvojnásobného množství, během kynutí těsto jednou prohněteme rukama.
  3. Po vykynutí z těsta oddělíme asi čtvrtinu a rozdělíme ji na 10 kousků. Z každého kousku vyválíme kuličku, které následně rozložíme na plechy. Zbylé těsto rozdělíme na 10 dílků a z každého vyválíme tenký pramen, který přeložíme na polovinu a stočíme. Kuličku těsta na plechu rozmáčkneme na placičku a obtočíme smotaným pramenem. Konce pramenů k sobě dobře přitiskneme. Stejným způsobem připravíme i ostatní koláčky.
  4. Tvaroh smícháme s oběma cukry, vejcem, citronovou kůrou a pudinkovým práškem. Střed všech koláčků naplníme tvarohovou náplní a meruňkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme při 180 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme vychladnout na kovové mřížce.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    514 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2150 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    76,3 g

    87 %

    76 %

  • Vláknina

    2,3 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    12,2 g

    19 %

    18 %

  • Tuky

    17,9 g

    28 %

    26 %

  • nasycené

    2,9 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Šikmý vrstvený dezert s ovocem

Tento dezert působí opravdu luxusně.

Žloutkové řezy

Tyto řezy jsou maličkou pracnější, ovšem výsledek je skutečně božský.

Pomerančové řezy

Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.

Meruňkový sorbet

Není nad domácí sorbet.

Paris-Brest s ostružinami

Tradiční francouzský dezert.