Trdelník
Znáte je z trhů, ale připravit si je můžete i doma. Báječné nadýchané trdelníky jsou snadnější, než si myslíte.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
373 KCal
17 %
16 %
-
Energie
1560 KJ
17 %
16 %
-
Sacharidy
48,9 g
56 %
49 %
-
Vláknina
3,2 g
11 %
11 %
-
Bílkoviny
7,8 g
12 %
11 %
-
Tuky
15,5 g
24 %
22 %
-
nasycené
6,1 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Do mísy prosejeme mouku. Do středu uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zasypeme lžící cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Pak přidáme zbylé vlažné mléko se zbylým cukrem, žloutky, rozpuštěné máslo se sádlem a solí. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout.
- Po nakynutí rozdělíme na 10 dílků. Z každého dílu těsta vyválíme pramen asi 30 cm dlouhý. Rovné skleničky z ohnivzdorného skla o průměru asi 4 až 5 cm zabalíme do alobalu a na ně natočíme do spirálky pramen těsta.
- Postavíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
- Po upečení necháme krátce vychladnout, obalíme ve směsi vanilkového cukru, moučkového cukru a oříšků. Pak sundáme ze skleniček a podáváme vlažné.