Trdelník

Znáte je z trhů, ale připravit si je můžete i doma. Báječné nadýchané trdelníky jsou snadnější, než si myslíte.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 30 min

bez kynutí

Ingredience

10 PORCE +

Na těsto:

Na obalení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    373 KCal

    17 %

    16 %

  • Energie

    1560 KJ

    17 %

    16 %

  • Sacharidy

    48,9 g

    56 %

    49 %

  • Vláknina

    3,2 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    7,8 g

    12 %

    11 %

  • Tuky

    15,5 g

    24 %

    22 %

  • nasycené

    6,1 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do mísy prosejeme mouku. Do středu uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zasypeme lžící cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Pak přidáme zbylé vlažné mléko se zbylým cukrem, žloutky, rozpuštěné máslo se sádlem a solí. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout.
  3. Po nakynutí rozdělíme na 10 dílků. Z každého dílu těsta vyválíme pramen asi 30 cm dlouhý. Rovné skleničky z ohnivzdorného skla o průměru asi 4 až 5 cm zabalíme do alobalu a na ně natočíme do spirálky pramen těsta.
  4. Postavíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
  5. Po upečení necháme krátce vychladnout, obalíme ve směsi vanilkového cukru, moučkového cukru a oříšků. Pak sundáme ze skleniček a podáváme vlažné.
Autor:

Podobné recepty

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.