Šunka s medovo-hořčičnou krustou
Nejen o Vánocích si můžete upéct tuto bombastickou šunku.
Postup
- Vepřovou kýtu posypeme solí a důkladně ji vetřeme do masa (mimo části pokryté kůží). Pak kýtu převážeme provázkem, aby držela tvar. Osolenou kýtu zabalíme do alobalu, vložíme do velkého pekáče a lehce podlijeme vodou.
- Maso nejprve pečeme asi 3 hodiny při teplotě 160 °C. Poté kýtu vybalíme, zbavíme provázku a kůži odkrojíme. Tukovou vrstvu na kýtě nařežeme ostrým nožem do mřížky a do průsečíků napícháme hřebíčky. Hořčici smícháme s medem a pomerančovou šťávou. Směsí potřeme povrch kýty.
- Teplotu v troubě snížíme na 140 °C. Asi po dvou hodinách pozvolného pečení zvýšíme teplotu na 180 °C a kýtu dopečeme dozlatova. Upečené maso necháme zchladnout a pak teprve krájíme na plátky. Na tácu pečeni obložíme zeleninou, rajčátky a kyselými okurkami.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
297 KCal
14 %
12 %
-
Energie
1245 KJ
14 %
12 %
-
Sacharidy
2,7 g
3 %
3 %
-
Vláknina
0,1 g
0 %
0 %
-
Bílkoviny
52,7 g
84 %
78 %
-
Tuky
8,3 g
13 %
12 %
-
nasycené
1,9 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA