Strouhaný meruňkový koláč
Cítíte tu vůní? To voní léto, venkov a meruňkový koláč, jaký pekla babička. Zkuste se vrátit v čase a užít si sladké prázdniny.
Vaření 80 min
bez tuhnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
243 KCal
11 %
10 %
-
Energie
1015 KJ
11 %
10 %
-
Sacharidy
25,4 g
29 %
25 %
-
Vláknina
1,6 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
3,6 g
6 %
5 %
-
Tuky
13,7 g
21 %
20 %
-
nasycené
8,1 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky, přendáme je do rendlíku a podlijeme 150 ml vody. Přidáme vanilkový cukr a necháme je skoro rozvařit. Podle chuti dosladíme hnědým cukrem a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty vmícháme pudinkový prášek.
- Změklé máslo vypracujeme s moukou, kypřicím práškem a vejcem do hladkého těsta. Dvě třetiny těsta namačkáme na dno plechu o rozměru cca 38 x 26 cm vyloženého pečicím papírem. Zbytek těsta uložíme ztuhnout do mrazničky.
- Na korpus rozetřeme meruňkovou náplň a na ni nastrouháme na hrubém struhadle zbytek ztuhlého těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C dozlatova asi 40 minut. Necháme vychladnout a poté krájíme na kostky, které můžeme před podáváním zlehka pocukrovat.