Ingredience
Postup
- Z droždí, 3 lžic mouky, lžíce cukru a trochy teplejšího mléka umícháme kvásek a na teplém místě ho necháme přibližně 10 minut vzejít.
- Zbylou mouku s cukrem nasypeme do zadělávací mísy. Přidáme kvásek, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo a špetku soli. Postupně přiléváme zbylé vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto, které pak necháme v teple a pod utěrkou vykynout.
- Mrkev a jablko nastrouháme a podusíme na másle. V mléce rozmícháme skořici, škrob, cukr a ořechy. Přimícháme k mrkvové směsi a za stálého míchání provaříme asi 3 minuty.
- Vykynuté těsto vykrajujeme lžící na jednotlivé kuličky, prsty každý bochánek roztáhneme a do středu vložíme náplň. Konce dobře spojíme a hotové bochánky rozložíme s menšími rozestupy na plech vymazaný olejem.
- Vejce prošleháme s citronovou šťávou. Povrch kuliček potřeme touto směsí potřeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 45 minut dozlatova. Před podáváním můžeme pocukrovat.