Linecký tvarohový koláč s třešněmi
Tradiční linecký koláč je sice ten s marmeládou, ale s tvarohem a třešněmi chutná také dokonale.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
267 KCal
12 %
11 %
-
Energie
1115 KJ
12 %
11 %
-
Sacharidy
30,1 g
34 %
30 %
-
Vláknina
0,8 g
3 %
3 %
-
Bílkoviny
8,9 g
14 %
13 %
-
Tuky
12,2 g
19 %
17 %
-
nasycené
6,9 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mouku prosejeme s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme žloutek a na kousky nakrájené máslo. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet. Pak oddělíme kousek těsta (asi 50 g) a odložíme ho stranou.
- Zbylé těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme 3 cm vysoký okraj.
- Tvaroh smícháme s vanilkovým a krupicovým cukrem. Přidáme pudinkový prášek, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z poloviny citronu. Nakonec vmícháme vyšlehaný bílkový sníh.
- Náplň rozetřeme na těsto ve formě a na povrch rozložíme třešně. Z odloženého těsta uděláme malé kuličky a rozložíme je na povrch koláče. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 45 minut.
- Po upečení necháme koláč vychladnout ve formě a pak nakrájíme.