Lilkový kaviár (Baba Ganoush)

Udělejte si chutné jídlo z blízkovýchodní kuchyně.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

bez chladnutí

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    156 KCal

    7 %

    7 %

  • Energie

    654 KJ

    7 %

    7 %

  • Sacharidy

    24,3 g

    28 %

    24 %

  • Vláknina

    6,1 g

    20 %

    20 %

  • Bílkoviny

    5,2 g

    8 %

    8 %

  • Tuky

    3,1 g

    5 %

    4 %

  • nasycené

    1,4 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Lilky omyjeme a propícháme vidličkou. Lilky vložíme na pekáč a pečeme v předehřáté troubě při asi 200 °C přibližně 30 minut nebo nad plamenem dočerna. Opečené lilky necháme zchladnout, rozřízneme je a lžící vydlabeme. Dužinu posekáme najemno.
  2. Papriky očistíme, rozčtvrtíme a dáme do pekáčku. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby při 200 °C upéct dočerna. Měkké a černé papriky vložíme do mísy, přes misku přetáhneme potravinovou fólii a necháme zapařit. Pak papriky oloupeme, nakrájíme nadrobno a smícháme s lilkovou dužinou.
  3. Cibuli nasekáme nadrobno a přidáme k zelenině. Pak ochutíme lisovaným česnekem, solí, pepřem, olivovým olejem a zakysanou smetanou. Podáváme s bagetkou a posypané nasekanou pažitkou.
Autor:

Podobné recepty

Pečená švestková povidla

Švestková povidla chutnají skvěle například s bramborovými šiškami a tvarohem.

Višňový džem s karamelem a skořicí

Letos si z višní udělejte domácí džem.

Pohanková pomazánka

Pohanka je velmi zdravá, tak si z ní udělejte dobrou pomazánku.

Quiche lorraine

Upečte podle našeho receptu slaný francouzský koláč.

Pomazánka z pečených paprik na krekru

Připravte na svačinu skvělou pomazánku.