Kynutý šlehačkový věnec se sušeným ovocem a oříšky
K Velikonocům neodmyslitelně patří pečení sladkých dezertů. Co takhle letos vyzkoušet tento parádní věnec?
Postup
- Mouku prosejeme do mísy, vytvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažné smetany. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ke kvásku následně přidáme zbylou smetanu, žloutky, sůl, muškátový oříšek, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru a vše zlehka propracujeme. Poté přidáme rozpuštěné máslo, nasekané oříšky, rozinky, brusinky a na drobné kousky nakrájené meruňky.
- Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Poté těsto propracujeme a rozdělíme na 2 díly, každý díl rozválíme na pramen. Prameny stočíme do spirály, kterou přemístíme na plech, kde ji stočíme do věnce, okraje těsta dobře spojíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
- Povrch věnce potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými ořechy. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme věnec vychladnout na kovové mřížce.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
185 KCal
8 %
8 %
-
Energie
776 KJ
8 %
8 %
-
Sacharidy
26,1 g
30 %
26 %
-
Vláknina
1,7 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
4,0 g
6 %
6 %
-
Tuky
6,9 g
11 %
10 %
-
nasycené
3,2 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA