Čtenářský recept: Velikonoční beránek
Tento recept, ve kterém se skvěle snoubí chuť ořechů či mandlí a vůně rumu, nám zaslala Martina Elsnegg do soutěže Pečeme na Velikonoce.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
307 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1285 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
36,3 g
41 %
36 %
-
Vláknina
0,6 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
4,6 g
7 %
7 %
-
Tuky
15,2 g
23 %
22 %
-
nasycené
8,2 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Máslo společně se 4 žloutky a cukrem utřeme do pěny, přidáme ostatní suroviny, které jsme si předem již smíchali tj. mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, rum a nakonec vmícháme do těsta sníh ze 4 bílků.
- Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, těsto do ní opatrně dáme a beránka dáme do trouby na plech na nejnižší příčku.
- Pečeme na 180 °C cca 50 minut (horní a spodní ohřev, trouba elektrická).
- Po upečení formu s beránkem vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout, pak opatrně beránka vyklopíme.
- Seřízneme ho tak, aby dobře stál - těsto nikdy není zcela rovné, pocukrujeme moučkovým cukrem, dle záliby uvážeme mašli, eventuálně jinak dozdobíme a můžeme servírovat.