ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Středočechy čeká velké zdražování, Kladno zbrojí proti růstu poplatků

  • 2
Kromě poplatků za psy si Středočeši za řadu služeb od ledna 2023 razantně připlatí. Přitom jde o poplatky, kterým se nevyhnou – zdraží vodné a stočné, v řadě měst si lidé připlatí za svoz komunálního odpadu a často podraží i dodávky tepla. Nový rok tak pro mnohé středočeské domácnosti začne cenovým šokem.

Část měst ve středních Čechách musela přistoupit ke zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu. Nevyhnou se mu například v Příbrami, kde letos platili 600 korun na osobu za rok. Od ledna to bude o rovných 120 korun více. Radnice argumentuje tím, že skutečné roční náklady za svoz odpadu činily 912 korun na osobu a rozdíl této částky je doplácen z rozpočtu města.

Připlatí si také v Kolíně, roční poplatek za svoz komunálního odpadu tam letos činil 696 korun na osobu, pro rok 2023 vzroste na 800 korun. „Důvod navýšení je nasnadě – zvyšující se náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu,“ uvedla mluvčí kolínské radnice Šárka Hrubá.

Ceny 2023: máslo za 80 korun, mléko za 30. Zdraží téměř všechny potraviny

Náklady doplácí radnice

V Benešově zdraží poplatek za svoz odpadu z 840 na 960 korun za rok a osobu. Podle vedení města jde toto zdražení na vrub zákonem navýšenému poplatku za uložení jedné tuny odpadu.

Zdraží voda

Zatímco svoz odpadu a teplo zdraží jen někde, za dodávky pitné vody (a stočné) si připlatí od ledna prakticky všichni Středočeši. Jak zdraží voda u vás?

Region cena 2022/cena 2023:

  • Berounsko 106,25/122,05 korun
  • Benešov 89,97/106 korun
  • Kladensko 115/139,90 korun
  • Kolínsko 96,82/119,72 korun
  • Kutnohorsko 104,01/126,51 korun
  • Mělnicko 115/139,90 korun
  • Mladoboleslavsko 107,66/121,60 korun
  • Nymbursko 93,77/111,62 korun
  • Příbramsko 90,37/101,67 korun
  • Rakovnicko 97,53/115,54 korun

Pozn.: ceny jsou včetně DPH a fixních poplatků za m3 (kubík) vodného a stočného

„Ostatní zvýšené náklady za odvoz a likvidaci komunálního odpadu budeme krýt z rozpočtu města tak, abychom našim občanům alespoň částečně ulevili v těžké době bezprecedentního nárůstu nákladů na energie a vysoké inflace,“ vysvětluje Magda Zacharieva, tajemnice Městského úřadu Benešov.

Mladá Boleslav, která plánuje v budoucnu naopak platby za svoz odpadu zcela zrušit a vyřešit tuto problematiku pomocí vlastního centra třídění a zpracování odpadu, výši poplatku pro příští rok nemění. Zdražovat se nebude ani v Mělníku, stejná cena zůstane v Kutné Hoře.

Úplně proti proudu jde pak Kladno, kde poplatek za svoz komunálního odpadu, který v roce 2022 činil 780 korun, na příští rok dokonce zcela odpustili. „Chceme tak lidem v Kladně ulehčit v době ekonomické krize a zdražujících energií,“ říká primátor Kladna Milan Volf. Ten zároveň bojuje i proti růstu dalších poplatků, i když je radnice nemá zcela ve svých rukou. Zkritizoval například růst vodného a stočného a do budoucna hodlá prosadit, aby město mělo při stanovování ceny větší slovo.

Podobně kritický je kladenský magistrát i k cenám tepla, jež příští rok vzrostou maximálně o jednotky procent. Dodávky nyní Kladnu zajišťuje výhradně společnost Teplárna Kladno z energetické skupiny Sev.en Energy. Firma navrhovala vyšší růst ceny tepla, což město odmítlo s tím, že má platnou smlouvu, která umožňuje meziroční růst pouze v drobných procentech. Vedení Kladna si nyní nechává prověřit nové možnosti využití alternativních zdrojů energie. „Město a jeho občané by neměli být závislí jen na jednom zdroji a cenové politice někoho, pro koho jde pouze o výhodný byznys,“ uvedl Volf.

Teplo dražší o 133 procent

Naopak výrazně podraží teplo zhruba 3 200 domácnostem v Nymburce, Lysé nad Labem a Milovicích. Společnost Thermoservis ho od ledna zdraží o 133 procent. Za gigajoule (GJ) tepla lidé nově zaplatí 1 518 korun, doposud to bylo 651 korun. V Kolíně za teplo zaplatí skoro o čtvrtinu více. „Od ledna se zvýší cena tepla přibližně o 22 procent, domácnosti zaplatí průměrně 838,86 koruny za gigajoule,“ informoval Jan Hladík, člen představenstva Energie AG Kolín. O dost více dají za teplo též v Benešově, koncové zákazníky vyjde gigajoul na 1 669 korun oproti letošním 1 250 korunám.

Zdražování pocítíme naplno. Za co a o kolik si příští rok připlatíme

V Mladé Boleslavi dosud dodávky tepla stály 598 za GJ, v roce 2023 to bude 847 korun. Dodávky tepla do většiny mladoboleslavských domácností zajišťuje městská společnost Centrotherm, vyrábí jej společnost Ško-Energo v areálu automobilky Škoda. „Cenu tepla vyrobeného u nás ve Ško-Energo jsme se i přes nepříznivý vývoj trhu rozhodli neupravovat v průběhu roku 2022, jako tak učinila řada jiných dodavatelů. Vzhledem k výraznému navýšení cen za odběr hnědého uhlí, zemního plynu i biomasy se pro nás však aktuálně nastavené ceny staly neudržitelnými,“ uvedl jednatel společnosti Tomáš Kubín.