Žluté bloky na Staroměstském náměstí nahradí žula, chránit bude i jinde

  • 20
Pražský magistrát po letech vyměnil žluto-černé betonové zátarasy na Staroměstském náměstí za méně rušivé žulové kvádry. Náměstí obklopí tři desítky těchto protiteroristických zábran.

Nová podoba takzvaných citybloků vychází z již používaných zábran na Mariánském a Václavském náměstí. Tyto jsou ale delší, jejich rozměry jsou 1 krát 0,5 krát 0,5 metru.

„Bereme si příklad z ostatních měst. Betonové žluto-černé zátarasy narušují historický vzhled centra Prahy, a tak jsme se rozhodli je nahradit za tyto hezčí žulové kvádry. Ty zároveň stále plní svou bezpečnostní funkci,“ říká náměstek primátora pro bezpečnost a životní prostředí Petr Hlubuček.

Na Staroměstském náměstí bylo v pátek rozloženo 32 žulových citybloků v hodnotě asi 1,25 milionu korun. V ceně je kromě ukotvení i ošetření proti graffiti a počasí. 

Další žulové zátarasy by se brzy měly objevit také na náměstí Republiky a dalších místech.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba je účinnost podobných zábran sporná.

„Pařížská ulice není jedinou ulicí, kterou je možné vjet autem na Staroměstské náměstí. Navíc na dalších mnoha místech v Praze, kde se shromažďuje větší počet lidí, také nejsou betonové bariéry,“ uvedl Hřib.

„Když ale nemůžeme z důvodu bezpečnosti nevzhledné citybloky odstranit, jsem rád, že je alespoň můžeme vyměnit za esteticky přijatelné žulové kvádry, které vhodně dokreslí celé náměstí,“ dodal.

Žlutočerné protiteroristické zábrany umístilo město u ústí Pařížské ulice v říjnu 2017 s tím, že budou místo chránit celoročně. Magistrát pak čelil kritice, že hyzdí památkovou zónu.