VIDEO: Honička v Praze. Policie ukázala, jak zastavila auto manévry a střelbou

  • 60
Policie zveřejnila video z pátečního pronásledování kradeného auta po Praze. Řidič zastavil až po opakujících se PIT manévrech a střelbě v poli u Nebušic. Zdrogovaný muž byl naposledy propuštěn z vězení v dubnu loňského roku a má zákaz řízení. Hrozí mu až osmileté vězení.

Událost začala v pátek kolem jedenácté hodiny dopoledne v ulici Milady Horákové, když policisté chtěli zkontrolovat auto. Jeho registrační značky byly vedené jako kradené a nepatřily k němu.

Řidič začal ujíždět a jeho riskantní jízda skončila až po opakujících se PIT manévrech a střelbě na poli. PIT manévry, tedy násilné zastavení vozu, kdy policie narazí do zadní části pronásledovaného vozu, který se otočí a zastaví, museli policisté tentokrát několikrát zopakovat. 

Policisté zastavovali auto v poli střelbou

„Řidič skončil v poutech a byl předveden na policejní služebnu k dalším úkonům. Jeho spolujezdkyně pak k celé věci na stejné služebně podala vysvětlení,“ uvedl krajský mluvčí policie Jan Rybanský.

Třiačtyřicetiletý muž byl opakovaně odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Má opakované soudní zákazy řízení a to do ledna 2025 (celkem na jedenáct let). 

„Navíc se při výslechu přiznal, že vozidlo, ve kterém ujížděl, odcizil v uplynulých dvou týdnech v autobazaru na Praze 4 poté, co se vloupal do kanceláře, kde si vzal klíče od zapalování. Poté na něj přidělal i odcizenou registrační značku,“ popsal policejní mluvčí. 

V tuto chvíli policie podezírá muže ze spáchání trestných činů krádeže, maření výkonu úředního rozhodnutí, násilí proti úřední osobě a obecného ohrožení. 

„Není však vyloučeno, že právní kvalifikace skutku bude změněna, či rozšířena. V případě odsuzujícího rozsudku hrozí za uvedené činy, až osmiletý trest odnětí svobody,“ dodal Rybanský.