Instalaci River-Pool vytvořil maďarský umělec Ottó Vincze. (20. června 2023)

Instalaci River-Pool vytvořil maďarský umělec Ottó Vincze. (20. června 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Kulečník na vlnách Vltavy. Hravá instalace odkazuje i na pražskou historii

  • 0
Hladinu Vltavy u Střeleckého ostrova od začátku června zdobí putovní umělecká instalace kulečníkových koulí River-Pool, kterou vytvořil maďarský umělec Ottó Vincze. Dílo si návštěvníci mohou prohlédnout z blízkých břehů nebo se k němu dopravit na šlapadle či loďce. Místně charakteristická bílá koule vyobrazuje v případě Prahy Bradáče.

„V návaznosti na myšlenkový obsah znamení použitých v předchozích instalacích jsem hledal známý symbol, který by souvisel s archeologií místa. Zároveň dílo v souladu s vlastním hravým charakterem ukazuje stylizované překreslení ikonického znaku používaného po staletí. Znaku, které nám má připomínat sílu vody a úctu k našemu nejdůležitějšímu životnímu živlu,“ uvedl autor k výstavě na svém Instagramu.

Instalace, kterou tvoří sada metrových kulečníkových koulí a která se nachází nedaleko Střeleckého ostrova, vznikla k 70. výročí Maďarského kulturního centra v Praze. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout buď z výšky z mostu Legií nebo z Karlova mostu, dále ze Smetanova nábřeží nebo z Kampy.

Bradáč nebo vousáč je malá kamenná hlava muže s vousy, který byl kdysi jedním ze stavebních kamenů Juditina mostu. V minulosti měl praktické využití, fungoval jako orientační bod, podle kterého Pražané sledovali, zda se nezvedá hladina řeky. Nyní mohou návštěvníci metropole najít kamenný reliéf v opěrné zdi vedle Karlova mostu.

Dá se k ní ale také dopravit na šlapadle nebo loďce po řece. Díky vlnám, které vizuálně mírně rozpohybují zakotvené bójky s koulemi, se návštěvníci mohou sami stát součástí díla.

Autor Ottó Vincze dílo na svých stránkách popisuje jako „rozsáhlé, vzdušně odlehčené, místně specifické a budící dojem spontánně umístěného“.

Instalace je putovní a návštěvníci ji mohli spatřit například v Dubaji, Budapešti nebo u Benátek. Pro každé město autor vytvořil na míru speciální bílou kouli. Ta pražská se váže k historii Juditina mostu a vyobrazuje Bradáče. Po ukončení výstavy na konci srpna bude darována k dražbě, výtěžek následně poputuje na Konto bariéry.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

3. září 2021

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv