Soud zprostil viny bývalého pražského primátora Hudečka v kauze Opencard

  • 16
Městský soud v Praze dnes zprostil obžaloby bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka i ostatní tři obviněné v kauze karty Opencard. Verdikt, podle nějž nebylo počínání radních trestným činem, není pravomocný.

Vedle Tomáše Hudečka (dříve TOP O9) se zprošťující rozsudek týká někdejších radních pro informatiku a dopravu Evy Vorlíčkové a Josefa Noska a bývalého šéfa magistrátních informatiků Jana Tesky. 

Podle tvrzení obžaloby v roce 2012 neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv k opencard, kterou magistrát oslovil jako jedinou v rámci jednacího řízení bez uveřejnění.

„Nejednalo se o svévolné rozhodnutí jedince nebo několika jedinců, ale o rozhodnutí na základě podkladů odborné povahy,“ konstatovala nová předsedkyně senátu Denisa Durdíková. 

„Činnost obžalovaných navazovala na činnost předcházející reprezentace hlavního města Prahy,“ podotkla. Zkritizovala také posudek České znalecké, o který se opírala obžaloba.

Státní zástupce požadoval pro Hudečka i ostatní obžalované podmíněné tresty za porušení povinnosti při správě cizího majetku a za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Chtěl také, aby obžalovaní nahradili hlavnímu městu škodu. Praha ji vyčíslila na 23,2 milionu korun.

Státní zástupce požadoval pro obžalované podmíněné tresty za porušení povinnosti při správě cizího majetku a také povinnost nahradit hlavnímu městu škodu. Praha ji vyčíslila na 23,2 milionu korun.

Původní soudce, který obžalované dvakrát shledal vinnými, nyní čelí kárným obžalobám kvůli zkreslení protokolů z hlavního líčení.

,