Někdo posprejoval sochu Churchilla na Žižkově, jako protest proti rasismu

  • 712
Ničení soch a pomníků související s protesty proti rasismu po smrti černocha při policejním zásahu v USA dosáhlo i do Prahy. Na soše bývalého britského premiéra Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí v Praze 3 se objevil nápis, že byl rasista.

Fotografie posprejovaného podstavce sochy britského politika nedaleko Vysoké školy ekonomické se dnes objevila na sociálních sítích.

Na podstavec někdo česky napsal „Byl rasista“. Stejný nápis v angličtině se nedávno objevil na originále Churchillovy sochy u sídla britského parlamentu. 

Dále je na soše v Praze nasprejované anglické heslo na podporu hnutí „Black Lives Matter“ (na černošských životech záleží ). 

Poškození sochy oznámil dopoledne jeden ze zastupitelů přes webovou aplikaci. Podle mluvčí radnice bude nápis ihned odstraněn.

„Náš antigraffiti tým jede na místo nápis odstranit, bude to stát okolo 700 korun, takže nejde o velký náklad. Rozhodně neuvažujeme o tom, že bychom sochu nechali odstranit, sešlo se nyní několik událostí a lidé na ně reagují,“ řekla redakci iDNES.cz mluvčí Prahy 3 Lucie Bukovanská.

Zda bude radnice podávat trestní oznámení na neznámého pachatele za poškození cizí věci Bukovanská neuvedla. „Zatím o tom neuvažujeme,“ dodala.

Už nyní je ale jasné, že se případem bude zabývat policie. „Případ prošetřujeme pro podezření ze spáchání trestního činu poškození cizí věci, za který hrozí až jeden rok odnětí svobody. Škoda byla vyčíslena na částku přesahující jeden tisíc korun,“ oznámil mluvčí policie Jan Rybanský s tím, že po pachateli pátrají.

V souvislosti se smrtí černocha George Floyda v Minneapolisu, kterému bělošský policista Derek Chauvin při zatýkání více než osm minut klečel na krku, protestují lidé proti násilí a rasismu i v evropských městech. Sešli se mimo jiné také na Staroměstském náměstí v Praze.

6. června 2020

V britském Bristolu strhl dav sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona a úřady v Londýně nechaly odstranit sochu Roberta Miligana, který také obchodoval s otroky.

Socha Winstona Churchilla na Žižkově stojí od roku 1999, před tím na jeho místě stála socha bývalého prezidenta republiky Antonína Zápotockého.