Další protest za záchranu javoru, Praha 1 plánuje diskuzi o proměně nábřeží

  • 5
U trojúhelníkového parčíku u Smetanova nábřeží v Praze se už podruhé sešli lidé, kteří se snaží zachránit zdejší starý javor. Strom, jeho kácení bylo prozatím odloženo, totiž překáží chystané revitalizaci náměstíčka. O projektu, který minulý týden vyvolal vlnu kritiky, chce radnice diskutovat online. Zastavení prací požadují i opoziční zastupitelé.

Po pátečním protestu u takzvaného Anenského trojúhelníku u Smetanova nábřeží se dnes lidé opět sešli na stejném místě, aby odvrátili kácení vzrostlého javoru a zastavili bagrování, které zde několik dní probíhá.

Obyvatele nespokojené s plánovaným vydlážděním místa svolali na dnešní ráno opoziční zastupitelé z Prahy Sobě, Pirátů a Zelených. 

„Vnímáme to v 21. století jako naprosté nepochopení funkce a smyslu parkové zeleně ve městě stejně jako bezohlednost k občanům Prahy, pro které je v téměř stoprocentně zastavěném centru každý kousek parku prakticky nenahraditelný,“ vzkázali zastupitelé starostovi Prahy 1 Petru Hejmovi (STAN).

Starostu i radního pro životní prostředí Richarda Bureše (ODS) vyzvali, aby dnes ráno přišli na místo a vysvětlili, jak radnice javor, jehož kácení bylo prozatím odloženo, zajistila před poškozením při bagrování. 

Protože se však starosta ani radní nedostavili, odešla část zastupitelů za nimi na radnici.

V předvečer protestu radnice Prahy 1 informovala o tom, že ve středu 24. března uspořádá veřejnou online diskuzi k revitalizaci náměstíčka.

Holub ochránce

Z rozhodnutí České inspekce životního prostředí se javor stříbrný zatím kácet nesmí, protože na něm zahnízdil holub hřivnáč. Kácení bude možné poté, až hnízdo i s mláďaty opustí. Oznámil to ve čtvrtek mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

Projekt vznikl za starosty Oldřicha Lomeckého (dříve TOP 09). Podle smlouvy z roku 2017 jsou celkové náklady na nové náměstí 25 milionů korun.

Místo mezi Smetanovým nábřežím a ulicí Karolíny Světlé chce radnice vydláždit a vysadit sem několik vzrostlých stromů. V nábřežní zdi má být fontána a mělo by být zpřístupněno takzvané čapadlo až k Vltavě, kde má být molo s promenádou.

Radnice Prahy 1 v příspěvku na svých webových stránkách také vysvětlila, že projekt má souhlas orgánů památkové péče a ochrany životního prostředí a žádný ze zastupitelů dosud proti revitalizaci náměstí nic nenamítal.

„Ještě před samotným zahájením stavebních prací projekt znovu projednala 2. února 2021 na svém veřejném jednání naše komise pro životní prostředí, ve které mají zástupce všechny zastupitelské kluby. Proti postupu tehdy nikdo nic nenamítal. Žádné námitky nezazněly ani při projednávání rozpočtu na letošní rok, ze kterého má být tento projekt financován,“ stojí v prohlášení radnice.

Veřejná online diskuze se bude vysílat z Centra architektury a městského plánování a účastnit se má kromě vedení radnice i náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) a náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (PRAHA SOBĚ).