Veterináři s policií se zajímají o podvyživené koně na okraji Prahy

  • 3
Policie a veterinární správa se začaly zabývat chovem koní v obci Křenek v okrese Praha - východ. Zvířata podle svědků majitel nekrmí, jsou podvyživená a zanedbaná.

„Jsou velice špinaví. Někteří z nich mají prohnisalá kopyta,“ řekl jeden ze svědků z obce Křenek TV Prima.

Právě po této reportáži začala policie situaci řešit. „Do dnešního dne jsme nepřijali žádné trestní oznámení týkající se chovu koní v Křenku. Nicméně na základě odvysílaných reportáží jsme se případem začali zabývat,“ potvrdila policejní mluvčí Markéta Johnová.

Krajská veterinární správa v pondělí na místě zkontrolovala chov celkem třiceti koní včetně hříbat.

„Podnět se mimo jiné týkal také nedostatku krmiva, nicméně během víkendu došlo k nápravě situace a všechna zvířata mají v tuto chvíli krmení zajištěno,“ vyjádřil se mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. 

Veterináři při kontrole neshledali důvod k umístění koní do náhradní péče „Krajská veterinární správa nicméně nařídila u některých koní lékařské ošetření a ošetření kopyt,“ dodal Pejchal s tím, že další kontroly budou následovat.

Majitel koní Radek Šnábl je o dobrém stavu koní přesvědčen. Na dotaz iDNES.cz odpověděl SMSkou, že jediným problémem bylo potracení jednoho hříběte.

„Jediné zvíře, které na hřebčíně není v dobrém stavu je klisna, která bohužel před týdnem potratila. Což vzhledem k době březosti, potratila v 10 měsíci z 11, je myslím pochopitelné. Porodnici jsem kontroloval včera večer a kromě této klisny jsou ostatní koně ve velice dobré kondici,“ uvedl ke stavu koní Šnábl.

Koně utíkají do okolí

Koně utíkají dírami v oplocení. V listopadu například jeden způsobil dopravní nehodu (o srážce auta s koněm zde).

„Koně utíkají určitě, protože jsou rozbité ohrady. Hlavně nemají co žrát, takže prostě musí utíkat, aby si někde něco sehnali,“ vyjádřil se v TV Prima obyvatel Křenku.

Majitelem koní Radek Šnábl dříve hájil Českou republiku v arbitrážích. Soud ho ale v roce 1999 odsoudil za to, že se obohatil o 5,5 milionu korun za fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie, za které si pak nechal vrátit daně.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz