Fakultní nemocnice Bulovka

Fakultní nemocnice Bulovka | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Bulovka nepřijímala pacienty v kritickém stavu, uvedla záchranka

  • 132
Fakultní nemocnice Bulovka ve čtvrtek odpoledne přestala přijímat pacienty v kritickém stavu, uvedla zdravotnická záchranná služba, která je vozí do jiných pražských nemocnic. Vedení Bulovky má spory s částí lékařů ARO a urgentního příjmu. Mluvčí nemocnice před půlnocí tvrzení záchranné služby popřel. Podle něj nemocnice přijímá pacienty bez omezení.

„Kolem 15:30 jsme od vedení nemocnice dostali informaci, že s okamžitou platností nejsou schopní přijímat pacienty v kritickém stavu,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jana Poštová. „Jsme nuceni je odklánět do jiných pražských nemocnic,“ dodala.

Lékaři z Bulovky odmítli navýšení platů. „Teď se koupit nedají,“ říká Engel

Podle vedoucího oddělení PR a komunikace nemocnice Filipa Řepy příjem omezený není. „Fakultní nemocnice Bulovka přijímá do péče pacienty od zdravotnické záchranné služby bez jakýchkoliv omezení,“ uvedl Řepa před 23:30.

Někteří lékaři ARO a urgentního příjmu Bulovky vypověděli od října přesčasovou práci, vykonávat ji přestali v tomto týdnu. Protestují od poloviny srpna po odvolání dosavadního primáře Jakuba Baly a jeho nahrazení Josefem Školou, který zvítězil ve výběrovém řízení. Kritizují také komunikaci ze strany vedení nemocnice.

Další primáři a přednostové vyjádřili naopak řediteli nemocnice Janu Kvačkovi podporu. Situací se zabývá i ministerstvo zdravotnictví, které je zřizovatelem nemocnice, vedení Bulovky chce ve sporu s lékaři využít profesionální mediátory.

,