Tramvajová linka pražské hromadné dopravy

Tramvajová linka pražské hromadné dopravy | foto: Michal Šula, MAFRA

Do pražské MHD od pondělí opět i předními dveřmi a po stisknutí tlačítka

  • 5
Cestující v autobusech a tramvajích pražské městské hromadné dopravy si budou od pondělí moci znovu sednout do první řady sedadel k řidiči a nastupovat do vozů předními dveřmi. Na druhou stranu se jim na zastávkách opět otevřou dveře až poté, co zmáčknou tlačítko.

Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) totiž od pondělí obnoví standardní režim na všech městských autobusových i tramvajových linkách. Z vozů tak zmizí pásky, které oddělovaly prostor řidiče.

„Řidiči už také nebudou automaticky otevírat dveře v každé zastávce, cestující si pro nástup, výstup nebo otevření dveří budou muset opět zmáčknout příslušné tlačítko.“ informuje v tiskové zprávě DPP.

V metru zůstane automatické otevírání dveří ve všech stanicích zatím zachováno. 

Dosavadní doporučený režim otevřených oken a automatického otevírání všech dveří totiž značně snižoval účinky běžící klimatizace, která pak nestačila ochlazovat vnitřní prostor vozidel. Se zvyšujícími se teplotami by toto opatření začalo být problémem.

Z původních mimořádných opatření souvisejících s pandemií covid-19 nadále zůstává v platnosti zrušení doplňkového prodeje jízdenek u řidiče na městských autobusových linkách a povinnost cestujících mít během celého pobytu ve všech prostorách MHD zakrytý nos i ústa.

Dopravní podnik bude i nadále pokračovat ve zvýšené intenzitě úklidů a dezinfikování vozidel jako během pandemie. I nadále tedy dezinfikuje vozy metra, autobusy a tramvaje, denně otírá všechny tyče, tlačítka a madla ve vozech i na eskalátorech.

„Lidi mají strach ze zvýšené koncentrace osob. Budeme se snažit je tohoto strachu zbavit. Chceme, aby se v MHD cítili bezpečně,“ řekl generální ředitel DPP Petr Witowski v rozhovoru pro iDNES.cz.

Od pondělí DPP obnoví i večerní provoz autobusových linek č. 149, 150, 170 a 176.

,
Témata: Petr Witowski