Panenky od ukrajinské umělkyně Oksany Salnikové. Doll Prague, výstava panenek,...

Panenky od ukrajinské umělkyně Oksany Salnikové. Doll Prague, výstava panenek, Lucerna. Mezinárodní výstava profesionálních uměleckých panenek, loutek a medvídků Teddy. (3. listopadu 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Umělecké panenky oslňují v pražské Lucerně. Začala výstava Doll Prague

  • 0
V pátek začala v pražském paláci Lucerna třídenní mezinárodní výstava uměleckých panenek, loutek a medvídků Teddy. Letos bude v centru hlavního města vystavovat více než 100 umělců z celého světa. Jejich díla jsou pro návštěvníky k vidění do neděle 5. listopadu. Tématem v pořadí již osmého ročníku je „Moudrost mýtů a legend k nám dodnes promlouvá“.

Jedním z hlavních bodů výstavy je delegace umělců z Japonska, která přivezla expozici na téma Princezna Sakura. Expozici přivezla profesorka Kyou Ohtake, která zde obdrží i cenu za výjimečný přínos uměleckému směru Art Doll. Japonská expozice již tradičně představí fascinující kulturu východní Asie.

Součástí tohoto ročníků budou kromě individuálních expozic umělců i dva speciální projekty.

OBRAZEM: Jako z porodního sálu. V Lucerně vystavují umělecké panenky

„Jedna z předních světových umělkyň a členka americké asociace NIADA, Anna Zueva z Litvy, na výstavu přiveze svůj výjimečný projekt s názvem Čarovný Les. Jedná se o významnou expozici, kterou tvoří nejen umělecké panenky, a která byla vytvořena přímo pro pražskou výstavu,“ říká ředitelka Doll Prague Bohdana Klátilová.

Jako živé. Panenky vystavené v Litovli tvořili podle skutečných dětí

Součástí výstavy jsou jako každý rok i umělecké kurzy pro amatéry i profesionály, praktické ukázky od umělců či praxe studentů Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové.

Na Doll Prague je možnost se osobně potkat s umělci z celého světa, je vhodná i pro sběratele. Kromě panenkových umělců zde budou vystavovat i takzvaní „teddysti“ – výrobci typických sběratelských medvídků celého světa např. z USA, Německa, Izraele, Francie a Holandska, které patří i ke sběratelským velmocem.

Barbie tisíckrát jinak. Unikátní výstava zve do světa ikonické panenky

Součástí programu je i umělecká soutěž, včetně kategorie dětské umělecké soutěže Doll Prague 2023.

Vstupenky na výstavu jsou za 220 Kč na místě v Paláci Lucerna, děti do 6 let mají vstup zdarma.

,