Na náměstí Kinských je opět torzo tanku od Davida Černého

  • 34
Umělec David Černý v úterý ráno umístil na náměstí Kinských v Praze 5 torzo tanku nořícího se pod zem jako vzpomínku na padesátileté výročí od sovětské okupace. V minulosti byl tank růžový, dnes je však v klasické zelené barvě s bílým okupačním pruhem.

Torzo tanku instaloval David Černý od šesti hodin ráno a podle informací iDNES.cz zde povolení k umístění tanku má - v rámci natáčení dokumentu o jeho osobě. To potvrzuje i Praha 5.

„Mají povolení na dnešek a zítřek. Požádal nás a má povolení na natáčení a i na to, že tam bude tank,“ řekl mluvčí městské části Jakub Večerka.

Samotného Davida Černého se redakci kontaktovat prozatím nepodařilo. Na svých facebookových stránkách však fotografie z instalace torza tanku umístil i s krátkým popiskem. „Dočasně umístěn. Tak tomu říkali,“ komentoval svůj počin.

21.srpna 2018 v 07:04, příspěvek archivován: 21.srpna 2018 v 09:48

Docasne umisten.....tak tomu rikali...

Prvního akcí Davida Černého bylo v roce 1991 přemalování tanku na náměstí Kinských narůžovo. Nátěr vyvolal bouřlivé reakce a městská část opět obnovila původní barvu. Poslanci tehdejšího Federálního shromáždění však poté ještě jednou natřeli tank narůžovo, a tím v podstatě ukončili život tohoto památníku.

Ministerstvo kultury totiž rozhodlo, že může Praha 5 pomník odstranit a tank byl posléze do leteckého muzea ve Kbelích. Nakonec skončil v muzeu v Lešanech na Benešovsku.

Torzo tanku se objevilo na náměstí Kinských až o deset let později, tedy v roce 2001. Tehdy ho Černý také natřel narůžovo. Radnice Prahy 5 však tehdy svolení s umístěním takového díla nedala, proto bylo odstraněno. Poté David Černý umístil na náměstí torzo tanku ještě v roce 2008, a to kvůli rusko-gruzínskému konfliktu.