D11 u Prahy úplně otevřou až v úterý, ministerstvo hledá viníka zdržení

  • 203
Dálnici D11, která je kvůli demolici mostu na okraji Prahy od sobotního odpoledne uzavřená, se nepodařilo zprovoznit před pondělní ranní dopravní špičkou. Silničáři v noci nestihli odklidit suť. Práci také zdržel kabel vysokého napětí, který nebyl v projektové dokumentaci. Provoz na Prahu pak byl obnoven v pondělí v podvečer, směr na Hradec to čeká v úterý ráno.

Aktualizované informace uvedl na Twitteru mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Původně měly práce skončit v neděli ráno, zkomplikovalo je ale velké množství výztuže, která nebyla zanesena v dokumentaci, a dělníci o ní tedy nevěděli.

„Bohužel se nám dálnici nepodaří zprovoznit před ranní dopravní špičkou.  Informace budeme upřesňovat, řidičům se samozřejmě omlouváme,“ řekla ráno mluvčí Technické správy komunikací  Barbora Lišková. 

Doplnila, že materiálu u opěr mostu bylo tolik, že se nestihl odklidit.  Dálnice měla být v provozu v neděli ráno.

Most, který převádí Božanovskou ulici přes dálnici, byl ve špatném stavu. Příští rok začne stavba nového.

Od pondělního rána se tvořily kolony na přilehlé silnici číslo 611 u Nehvizd i na silnici 101 u Mstětic.

Příměstské autobusy nabíraly až hodinová zpoždění.

Ministerstvo hledá viníka

Ministerstvo dopravy chce najít a potrestat viníka, který stojí za velkým zdržením při bourání mostu na D11.

„Uzavírka na D11 musí co nejrychleji skončit a viník tohoto již déle než 24 hodin trvajícího zpoždění na jedné z dopravních tepen republiky by měl nést odpovědnost. Děkuji zároveň Ředitelství silnic a dálnic, že situaci operativně řeší a ve spolupráci s policií pomáhají zmírnit následky vzniklé situace,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček. 

Ministerstvo dopravy dá podle něj podnět k zahájení řízení o finančním potrestání viníka. Investorem a stavebníkem je TSK Praha, v rozhodnutí o povolení uzavírky je označena za osobu odpovědnou za provedení stavebních prací společnost COLAS CZ a.s., uvedlo ministerstvo

Uzavírka v pražských Horních Počernicích začala v sobotu v 17 hodin a měla skončit původně v neděli v 9 hodin. Ředitelství silnic a dálnic pak zprovoznění avizovalo na nedělní 18. hodinu a později na dnešní ráno.

Vedle velkého množství výztuže, která se neshodovala s původní projektovou dokumentací, komplikoval práci dělníků kabel vysokého napětí. Ten nebyl zanesen v žádné dokumentaci a byl pod proudem. „Proto se práce z bezpečnostních důvodů zastavily na několik hodin,“ uvedla v neděli dopoledne Lišková.

Provoz na objízdných trasách byl hustý již v neděli večer, místy se tvořily kolony, především před velkými křižovatkami nebo kruhovými objezdy.

Doprava z dálnice D11 ve směru do Prahy byla svedena na 25. kilometru u Sadské, kamiony musely sjíždět ještě dříve, a to na 39. kilometru.

,