Při pádu ultralehkého letadla v Tlusticích u Hořovic na Berounsku zemřeli v...

Při pádu ultralehkého letadla v Tlusticích u Hořovic na Berounsku zemřeli v úterý dva lidé. Jedním z nich byl starosta nedalekého Zaječova Vladimír Havlík. | foto: Facebook Petry Peckové

Všem bude chybět jeho hnací motor, oplakává obec tragicky zesnulého starostu

  • 16
Ztráta chlapa s velkým srdcem, plným lásky a obětavosti. Obyvatelé Zaječova truchlí za starostu obce Vladimíra Havlíka, který zemřel v úterý při pádu ultralehkého letadla v Tlusticích u Hořovic na Berounsku. Ve znaku Zaječova na Facebooku přibyla černá stužka. Na oblíbeného starostu vzpomínají občané i hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„Jsou okamžiky, kdy se mi svírá žaludek, kdy otevřu e-mail a první zprávou je hlášení o závažné mimořádné události. Vždy se nejprve dívám na svodku a počet zraněných a zachráněných osob, na to, zda nejsou zmařeny lidské životy,“ napsala hejtmanka Petra Pecková na sociální síti X (dříve Twitter) v úterý večer.

Reagovala tak na pád ultralehkého letadla na Berounsku, při němž zemřeli dva lidé. Jedním z nich byl i starosta nedalekého Zaječova Vladimír Havlík.

„Pan starosta Vladimír Havlík byl opravdu srdcař. Ačkoliv jsme neměli někdy stejný názor, on rozhodně vždy obhajoval řešení, o kterém byl přesvědčen, že je nejlepší pro Zaječov. Svou práci vykonával s láskou a nasazením a velká podpora veřejnosti mu byla odměnou,“ uvedla Pecková.

Na facebookových stránkách obce, v jejímž znaku se objevila černá stužka, přibývají komentáře, které slova středočeské hejtmanky potvrzují. „Ztráta chlapa s velkým srdcem, plným lásky a obětavosti. Zastavilo se nám srdce při této smutné zprávě,“ stojí v komentáři u příspěvku.

Popularitu starosty dokazují i kondolence z okolních obcí. „Na pana starostu jsem slýchávala hezké povídáni až k nám přes kopec,“ napsala další uživatelka Facebooku. „Je to obrovská ztráta pro Zaječov a široké okolí. Bude nám všem chybět jeho hnací motor,“ dodává další.

Oblíbeného starostu hromadně označují obyvatelé Zaječova za „správného chlapa“ a „srdce obce“. Havlíkovi bylo 33 let a v čele obce stál osm let. Byl také členem komise pro spolupráci s městy a obcemi ve Středočeském kraji.

Tragická nehoda se stala v úterý dopoledne. Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) na dotaz redakce iDNES.cz ve středu uvedl, že prozatím nemá bližší informace, které by mohl sdělit.