Benešovská nemocnice bude fungovat v omezeném režimu do pátku

  • 7
Benešovská nemocnice, jejíž chod minulý týden ochromil útoku kryptoviru, bude fungovat v omezeném režimu do pátku. IT specialisté začali dnes v poledne znovu instalovat všechny servery a koncové IT stanice. Také platy dostanou zaměstnanci standardně na účet. Počítače dvou ředitelů totiž nebyly připojeny k síti, oba muži je měli s sebou na fotbale.

„Většinu zálohovaných dat zřejmě bude možné obnovit. Žádná data neunikla ven. Chod bude nemocnice během tohoto týdne obnovovat pomalu a postupně, veřejnost bude průběžně informována,“ uvedla dnes hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Provoz zdravotnického zařízení ochromil minulý týden v noci na středu počítačový kryptovirus, který napadl nemocniční počítačový systém.

Nelze spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace byly zrušené.

Hejtmanka uvedla, že na základě dnešní pracovní schůzky s týmem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) již v nemocnici začala nová instalace všech serverů a koncových IT stanic.

„Většina zálohovaných dat nemocnice se jeví jako použitelná k obnovení. Jakmile bude podle doporučení NÚKIB připravena infrastruktura, tak budou postupně naimportována data z nenapadených záloh. Všechny systémy budou spuštěny postupně,“ dodala.

Tým IT odborníků na nápravě pracoval po celý víkend s minimální několikahodinovou přestávkou. „Obcházeli úplně celou nemocnici. Každý kout, kde se nachází nějaký počítač, kontrolovali vše, co kdy bylo připojeno na nemocniční počítačovou síť,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Mrva.

„Oni musí každý počítač (600 stanic) natvrdo odpojit, vyčistit, zrestartovat, nainstalovat tam prostředí, do kterého budeme znova instalovat naše obslužné systémy, softwary, abychom mohli obnovit zálohovaná data,“ dodal.

Za mimořádný úspěch považuje středočeská hejtmanka i to, že se vedení nemocnice dokázalo postarat o své zaměstnance a všem jejím pracovníkům přijdou výplaty na účet tak, jak jsou zvyklí.

„Podařilo se to díky tomu, že náš ředitel personální spolu s ředitelem finančním byli na fotbalové Slavii a měli s sebou svoje počítače,“ popsal pro Český rozhlas Mrva. Ty tak nebyly napojeny na systém a viru se vyhnuly.

Policie uvedla, že útok na nemocnici v Benešově nebyl vyděračský a nešlo o výkupné.

Podle hejtmanky se nemocnici nyní daří ošetřit všechny pacienty. Záchranná služba převáží pacienty do jiných zařízení v Příbrami, Říčanech, Sedlčanech, Mladé Boleslavi, Příbrami, Kolíně a pražské Krči.

,