Patnáct aut na D10 bouralo kvůli požáru pneumatik. Policie pátrá, kdo je zapálil

  • 198
Nejpravděpodobnější příčinou hromadné nehody na dálnici D10 je podle policie dým z hořících pneumatik. Nehoda patnácti aut v sobotu večer obousměrně uzavřela dálnici na 66. kilometru poblíž Březiny na Mladoboleslavsku. Při nehodě se lehce zranilo osm lidí.

„Policisté šetří veškeré okolnosti ohledně pálení pneumatik. Dým z hořících pneumatik je nejpravděpodobnější příčinou nehody na dálnici D10. Jakmile se řidiči dostali do kouře, který se tam valil, tak začali brzdit a poté do sebe narážet. Došlo k hromadné dopravní nehodě,“ řekla v neděli iDNES.cz krajská mluvčí policie Michaela Richterová. 

Policisté zjišťují, kdo a proč pneumatiky zapálil. „Nevím, kdy dojde k právní kvalifikaci. Bližší informace nyní nejsou,“ uvedla Richterová.

Hromadná nehoda se stala v sobotu kolem dvacáté hodiny na dálnici D10 na 66. kilometru poblíž Březiny na Mladoboleslavsku. Na místě havarovalo patnáct aut, lehká zranění utrpělo osm lidí. 

Směr na Turnov policisté uzavřeli na šest hodin

Provoz na Prahu se podařilo obnovit ještě v sobotu před 21:30, ve směru na Turnov v neděli ve 2:00, tedy přibližně po šesti hodinách. 

Podle policejní mluvčí se v úseku kolony netvořily, policisté odkláněli dopravu na exitu Březina na 63. kilometru. Za asistence policistů mohli vyjet i řidiči z kolony, která se vytvořila přímo za nehodou.

Informace o počtu automobilů, která do sebe narazila se v sobotu večer postupně měnila. Nejprve se hovořilo o 21, poté dokonce o 30. Nicméně konečná bilance je patnáct havarovaných aut a osm zraněných. Škoda je podle odhadů kolem tří milionů korun. 

Již v sobotu večer mluvčí hasičů Tereza Fliegerová uvedla, že pod mostem u dálnice hořely pneumatiky. Řidiči v hustém kouři ztráceli orientaci. 

Jen lehká zranění

Záchranáři na místo vyslali tři posádky z Libereckého kraje. „Všichni pacienti byli při vědomí, se záchranáři komunikovali,“ řekl mluvčí záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové byla na místě i jedna středočeská posádka. „Ošetřuje dva lehce zraněné pacienty,“ uvedla Effenbergerová. 

Všech osm pacientů utrpělo jen lehčí zranění. Tři byli převezeni na traumatologickou ambulanci liberecké nemocnice a dva na chirurgickou ambulanci jablonecké nemocnice. Další dva pak záchranáři odvezli do Mladé Boleslavi a jednoho do turnovské nemocnice. Na místě byl i evakuační autobus z Mladé Boleslavi, který posloužil lidem z havarovaných vozů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,