(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jakub Hněvkovský, MAFRA

Kdo chce stavět dům na okraji Plzně, musí mít svoji studnu nebo vrt

  • 0
Rozrůstání Plzně narazilo na překvapivou překážku. V současné době totiž není možné se napojit na veřejný vodovod. Kdo chce stavět dům, musí mít vlastní zdroj vody. Mezi problematické lokality patří Litice, část Černic a Bručné, nově k nim přibyl i Červený Hrádek.

Kapacita veřejného vodovodu je v současné době vyčerpaná. A další lokality, kde už není možné se na něj napojit, přibývají. Ke kritické hranici se blíží i Újezd. Všechny oblasti přitom patří mezi místa, která jsou mezi developery oblíbená pro bytovou výstavbu.

Doubravecký starosta Michal Chalupný uvedl, že v Červeném Hrádku už není možné připojit jediný dům. „Pro oblast Červeného Hrádku a Újezdu se bude projektovat vodárenský soubor Holý vrch. Ten by měl mít dvě nádrže o tisících kubických metrech vody. Jeden rezervoár naplní Újezd, druhý Červený Hrádek,“ popsal starosta Chalupný.

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář potvrdil, že v některých částech Plzně už v současné době není možné napojit na městský vodovod jediný nový dům.

Problém podle odborníků není v tom, že by vodárna vyráběla málo vody, ale zjednodušeně řečeno, potrubí rozvádějící vodu po městě už přestává stačit.

„Kapacita výroby pitné vody plzeňské úpravny je více než dostačující. Pro představu - stávající spotřebu našich odběratelů ze skupinového vodovodu pro Plzeň pokryjeme s využitím zhruba poloviny výrobní kapacity,“ vysvětlila mluvčí Vodárny Plzeň Kateřina Chmelíčková.

„Asi nejdál jsme s řešením problému v Liticích. Tam máme pro vodárenský soubor územní rozhodnutí, ale bez dohody s posledním vlastníkem pozemku se dál nepohneme. Oblast Černic a Bručné vyřeší plánovaný vodárenský soubor Ostrá hůrka. Pro Újezd a Červený Hrádek je plánovaný soubor Holý vrch, ale tam ještě nebyla zahájena projekční příprava. Jsou to stavby v řádech stovek milionů korun,“ uvedl Šindelář.

Vodárenské soubory představují kompletní potrubní systém doplněný o vodojemy, případně obří podzemní zásobníky, které pojmou tisíce metrů kubických vody. Dokud nebudou v provozu, plánované domy nemají šanci na připojení k městské vodovodní síti.

Voda z vrtů nemusí být ve všech lokalitách kvalitní

Pokud v těchto atraktivních lokalitách někdo i tak plánuje v nejbližší době výstavbu domu, bude si muset zajistit vlastní vrt nebo studnu, ze kterých bude vodu odebírat.

Jenže jak upozorňují lidé obeznámení s kvalitou podzemních vod v Plzni, voda z vrtů a studní nemá ve všech problémových lokalitách takové parametry, aby se dala běžně používat v domácnostech.

„Jakmile budou vodárenské soubory v provozu, lidé v dotčených oblastech se budou moci k městské vodovodní síti začít připojovat,“ podotkl Šindelář.

Výstavba vodojemu pro Černice a Bručnou se plánuje

Černický starosta Miroslav Štěrba řekl, že lidé u nich se nejčastěji potýkají s nízkým tlakem vody. „Připravuje se zokruhování hlavního vodovodního řadu, aby se tlak zvýšil. Rozpočet na akci je jedenáct milionů, obvod se bude podílet čtyřmi miliony,“ vysvětlil starosta Štěrba.

Už v roce 2012 představitelé města počítali s tím, že v budoucnu bude oblast Černic a Bručné potřebovat vodojem, aby lidé měli v potrubí dostatečný tlak i množství vody. Od té doby vyrostly v oblasti desítky bytových domů.

Až bude postavený vodojem pro Litice, vodohospodáři počítají s tím, že v době menších odběrů vody jej budou plnit, a při zvýšených odběrech bude doplňovat vodu do potrubí v oblasti. Ve zbylých lokalitách se počítá kromě vodojemů i s rozšířením hlavních vodovodních potrubí. „Časový horizont, kdy k tomu dojde, ale není v tuto chvíli jasný,“ dodala Chmelíčková.