ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podvodník nabídl muži přechod na eSIM kartu a vyluxoval mu účet

  • 11
O 850 tisíc korun přišel muž, kterého kontaktoval falešný pracovník mobilního operátora. V rámci digitalizace mu nabídl přechod z klasické SIM karty na eSIM kartu, díky zaslanému kódu se zmocnil jeho telefonního čísla a následně mu vybral z účtu peníze.

Novým typem podvodu se zabývají kriminalisté z Krajského ředitelství Policie Plzeňského kraje.

„V těchto dnech přijali kriminalisté oznámení od muže, kterého kontaktoval falešný pracovník jednoho z mobilních operátorů a v rámci digitalizace mu nabízel přechod z klasické SIM karty na eSIM. Do SMS zprávy mu poté přišel kód, který ‚operátorovi‘ nadiktoval,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Důvěřivý senior půjčil skoro dva miliony podvodníkovi. O část řekl známým

Díky kódu získal podvodník kontrolu nad celým telefonním číslem, dostal se do internetového bankovnictví a vysál z něj 850 tisíc korun.

„V souvislosti s tímto novým typem podvodu upozorňujeme veřejnost, že pokud jste si o eSIM kartu nepožádali a byli jste osloveni ‚mobilním operátorem‘ k její výměně, s největší pravděpodobností se jedná o podvod,“ varuje policejní mluvčí.

Operátor totiž nikdy nenavrhuje změnu ze SIM karty na eSIM sám, výměna je možná pouze na základě žádosti konkrétního člověka. Kartu eSIM v současné době podporuje pouze úzký okruh zařízení.

„Nikdy nesdělujte kódy, které vám přijdou, dalším osobám ani pracovníkům mobilního operátora. Tyto kódy primárně slouží k změnám prováděným klienty přímo, například prostřednictvím aplikací či internetu, kdy je třeba si číst celý text předmětné zprávy a věnovat mu zvýšenou pozornost. Pokud máte při hovoru s operátorem jakékoliv pochybnosti, telefonát ukončete a kontaktujte oficiální telefonní číslo vašeho operátora, které najdete na webových stránkách. Nikdy nevolejte zpět na telefonní číslo, ze kterého přišel pochybný telefonát,“ radí policie.