Uvědomovala jsem si, že ji moc mlátím, řekla žena souzená za smrt neteře

  • 235
U Krajského soudu v Plzni začalo hlavní líčení s pěstounkou Denisou M. z Rokycan, která podle obžaloby loni v říjnu udeřila svěřenou neteř Janu opaskem do hlavy a tím jí způsobila krvácení do mozku. Dvouletá holčička pak v nemocnici zemřela. Ženě hrozí až šestnáct let vězení.

Pětadvacetiletá žena před soudem odmítla vypovídat s tím, že vše řekla v přípravném řízení.

Soudce proto přečetl její výpověď, kterou učinila na policii. Tehdy uvedla, že v době, kdy Janičku spolu s její mladší sestrou dostala do příbuzenské pěstounské péče, nechodila do práce. Její manžel měl exekuce, byl v insolvenci.

„Volala manželova matka, abychom si děti vzali do péče. První měsíc jsme se k nim chovali slušně. Věděla jsem, že Jana musí jíst mixované jídlo. V srpnu nás přes Facebook kontaktoval otec mladší holky a začal vyhrožovat, že nám bude dělat problémy u soudu,“ vypověděla obžalovaná, která vlastní děti nemá.

Holčička nemohla jíst a plakala. Pěstounka ji za to bila

V té době se její život v bytě v Rokycanech začal komplikovat. Neměla peníze, s manželem se často hádala. „Rozbil se mixér, když jsem Janě jídlo dala normálně, pozvracela se. Dávala jsem jí facky, někdy i několikrát za den,“ uvedla na policii obžalovaná. Přiznala také, že holčičku dvakrát kousla do tváře.

Smrt holčičky, kterou svěřili tetě, možná změní pravidla pěstounské péče

Jak její neteř Jana přišla ke zlomené čelisti, si ale nedokáže vysvětlit. „Měla modřiny na nohách, protože neumí ještě chodit. Krev jí tekla, když vypadla z postýlky. Když jsem viděla, že má krev v obličeji, rozbitý ret, hnutý zoubek, začala jsem hysterčit,“ uvedla obžalovaná.

Kriminalistům také řekla, že se o holčičku nechtěla starat. „Uvědomovala jsem si, že ji moc mlátím. Měla jsem radši druhou neteř. Ale manžel řekl, že si ji necháme, nebo se se mnou rozvede,“ popsala Denisa M.

Obžalovaná neví, co mohlo způsobit smrtelná zranění

Na policii přiznala, že v osudný den Janičku několikrát udeřila páskem přes hlavu, protože odmítala jíst a plakala. „Myslela jsem, že jí zaskočilo sousto. Třásla jsem s ní, pak polévala studenou vodou. Těžce dýchala, nic nepomáhalo. Běžela jsem k sousedce a ta zavolala záchranku,“ popsala žena s tím, že si neuvědomila, co by bitím mohla neteři způsobit. 

Denisa M. měla spolu s manželem v příbuzenské pěstounské péči svěřenou dvouletou Janičku a její šestiměsíční sestru od loňského července. Podle spisu od počátku starší dítě fyzicky napadala. Agrese vyvrcholila loni 5. října, kdy podle žalobce žena dívence způsobila zranění hlavy, na jehož následky dítě po několika dnech zemřelo.

Dívenka měla zlomenou dolní čelist, což jí způsobovalo velkou bolest a nemohla jíst. Dále měla krevní výrony na trupu a končetinách.

Druhé dítě, o které se obžalovaná starala, bylo ihned umístěno do náhradní pěstounské rodiny.

Denise M. hrozí za týrání svěřené osoby a za těžké ublížení na zdraví až šestnáct let vězení. Nadále zůstává ve vazbě. Soud bude pokračovat v dalších dnech výslechem manžela obžalované, přizváni jsou i znalci.

,