Budova Nového divadla v Plzni. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Herci z Polska nedohráli představení, v Novém divadle jim vykradli šatnu

  • 9
Zahajovací představení Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni muselo být ve středu večer neplánovaně ukončeno. Šatnu hereckého souboru z Polska v prostorách Nového divadla totiž někdo vykradl.

„Mrzí nás, ale bohužel zahajovací představení Trojánky režiséra Jana Klaty bylo neplánovaně ukončeno z důvodu krádeže v šatně hereckého souboru,“ uvedl po incidentu ředitel festivalu Jan Burian, který je zároveň generálním ředitelem Národního divadla.

Dodal, že tato událost festival potkala vůbec poprvé za více než třicet let jeho existence. „Plně chápeme, že soubor nemohl pokračovat v představení. Spolupracujeme s policií na vyšetřování a pomáháme souboru vyřešit formality,“ dodal Burian s tím, že mají svědky.

Soubor z Polska odehrál první a zároveň delší část inscenace. O přestávce herci zjistili, že jim někdo vykradl šatnu. Podle redaktorky MF DNES, která seděla v zaplněném hledišti, odehrané představení mělo úspěch, nepříjemná událost ale poté všechny přítomné zaskočila. „Byli jsme jak zkoprnělí. Byl slyšet šum v hledišti, jak se diváci bavili o tom, kdo to mohl udělat. Je to mezinárodní ostuda. Herečky přišly údajně o své osobní věci, nemají doklady, karty do bankomatu, mobilní telefony...,“ sdělila redaktorka.

Drzý zloděj čekal, až žena odveze nákupní vozík. Pak jí vykradl auto

Kromě novinářů se slavnostního představení zúčastnila celá řada známých osobností z města či kraje, v hledišti seděl například bývalý ministr kultury Milan Uhde či ředitel divadla Martin Otava. Primátor Plzně Roman Zarzycký představení neviděl, ale na úvod festivalu řekl, aniž by tušil, co bude následovat, že je sice třináctého září, ale doufá, že se nic špatného nestane.

Po pachateli a ukradených věcech pátrají plzeňští policisté. „Neznámý pachatel odcizil z nezajištěné šatny sedmi poškozeným jejich osobní věci a celková škoda je předběžně vyčíslena na částku 150 tisíc korun. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Vedení festivalu ve čtvrtek dopoledne informovalo, že představení se opakovat nebude, protože herci už odjeli domů. „Pokud diváci včerejšího nedohraného představení mají zájem o vrácení vstupného, mohou o něj požádat v místě nákupu vstupenky. Omlouváme se ještě jednou polskému souboru i všem divákům za způsobené potíže,“ uvádí organizátoři.

Zároveň dodávají, že festival pokračuje bez změn a zpřísnili bezpečnostní opatření ohledně vstupu do zákulisí ve všech prostorech, kde se festival odehrává - v Divadle J. K. Tyla, v Divadle Alfa, v DEPO2015 a v Moving Station.

Euripidovo drama přivezl z polského přístavního města Gdaňsk divadelní soubor Teatr Wybrzeże. Toto divadlo patří v posledních letech k výrazným scénám na polské divadelní mapě, pyšní se obdobím uměleckých úspěchů i zájmu diváků a kritiky. Každoročně odehraje kolem pěti set představení.

Mezinárodní festival Divadlo začal v Plzni již po jednatřicáté. Potrvá do 20. září.

,