(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Archiv Institutu bytového designu

Plzeň nabízí vizualizace bytů po úpravách, zájemců o pronájem má plno

  • 0
Plzeňské radnici se začalo vyplácet, že se v posledních letech stará o stav městských bytů. Jednou z cest k jejich lepšímu využití se stalo nabízení vizualizací, jak by byty po rekonstrukci mohly vypadat. Pokud se pak našel zájemce o pronájem, úpravy se přizpůsobily jeho přáním.

Jen v září a říjnu se tak městu podařilo pronajmout osm renovovaných bytů v Husově ulici v centru Plzně. Náklady na rekonstrukce byly téměř devět milionů.

Primátor Martin Zrzavecký z ČSSD tvrdí, že nabízení vizualizací bytů po úpravách zabralo. „V tomto způsobu nabízení bytů k pronájmu chceme pokračovat, zájem je veliký. Lidé si díky vizualizaci dokážou představit, jak může daný byt vypadat. V současné době připravujeme další bytové jednotky,“ uvedl Zrzavecký.

Poprvé dva vizualizované byty zveřejnilo město na svém realitním portálu v listopadu 2015, první byt byl pak předán nájemci v dubnu 2016.

„Princip nabídky spočívá v tom, že je nejprve zhotovena vizualizace, tedy znázornění, jak bude byt vypadat po provedení oprav. Poté je nabídka zveřejněná na realitním portálu www.byty.plzen.eu, kde mohou zájemci o bydlení podat své přihlášky,“ vysvětlil plzeňský radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf.

Byt je poté upraven do konečné podoby. Podle radního je o tento druh nabídky velký zájem.

„Připravujeme další byty k vizualizaci, jde především o byty v širším centru Plzně. Do čtyř měsíců od složení kauce a uzavření smlouvy o smlouvě budoucí nájemní budou byty upraveny a připraveny k předání nájemcům,“ doplnil David Šlouf.

Součástí stavebních prací v Husově ulici byly dispoziční úpravy jednotlivých bytů, zhotovení nových omítek, obkladů a dlažeb, dodání kuchyňských linek podle požadavků budoucích nájemníků a také úpravy toalet, zajištění sprchových koutů, umyvadel, baterií, dále oprava podlah a výměna vnitřních dveří a oken.

Stavební práce probíhaly za součinnosti budoucího nájemce

Byly také demontovány plynové rozvody v celém domě a zhotoveny nové elektroinstalace.

„Nyní již není možné užívat plynové spotřebiče, vše je na elektřinu. Nová je vnitřní kanalizace a rozvody vody, osazeny byly vodoměry na teplou a studenou vodu. Původní systém vytápění lokálními plynovými topidly byl nahrazen ústředním vytápěním. Kromě rekonstrukce bytů proběhla i oprava společných prostor domu,“ uvedl Jan Souček z magistrátu.

Stavební práce probíhaly již za součinnosti budoucího nájemce a na byty byla uzavřena řádná nájemní smlouva. Ze složené kauce bude zaplaceno první nájemné a zbylé peníze vráceny nájemci.