Domažlická nemocnice

Domažlická nemocnice | foto: Petr Eret, MF DNES

Strasti covidové nemocnice. Skokový nárůst pacientů, rychlý úbytek kyslíku

  • 1
O rychlé zapůjčení kyslíku musela v neděli žádat Domažlická nemocnice, která se specializuje na péči o pacienty s covidem-19. Zařízení totiž o víkendu zaznamenalo prudký nárůst počtu hospitalizovaných s vážným průběhem nemoci, kteří zaplnili téměř všechna lůžka. Většina pacientů, kteří v zařízení leží, potřebuje kyslíkovou podporu.

Nemocnice v Domažlicích je takzvanou covidovou nemocnicí, do které vozí záchranáři pacienty s těžším průběhem nemoci z části Plzeňského kraje. V nemocnici je pro tyto pacienty 127 lůžek, dnes kolem osmé hodiny ráno byla volná poslední dvě nebo tři lůžka.

„Situace se mění z hodiny na hodinu. Přibližně 100 pacientů potřebuje kyslík. Ať jde o pacienty na lůžkách intenzivní péče připojené na ventilátory nebo na běžných, kteří mají kyslíkovou masku,“ objasnil mluvčí nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem Jiří Kokoška.

Dodal, že zásoby kyslíku, které běžně stačí v necovidovém režimu nemocnici na dva až tři týdny provozu, teď zařízení vyčerpá za pár dnů. 

„Současnou situaci výrazně ovlivnil příjem 35 nových pacientů za víkend, polovina z nich potřebovala kyslíkovou terapii. Bylo to obrovský nárůst, v nemocnici je enormní spotřeba kyslíku,“ podotkl Kokoška.

Kvůli výraznému nárůstu spotřeby kyslíku nemocnice v neděli oslovila dodavatele plynu, který kyslík dováží v cisternách a přečerpává jej do velkých zásobníků v nemocnici. Pro jistotu domažličtí zdravotníci kontaktovali i další nemocnice v kraji, které nemají tolik covidových pacientů, aby jim kyslík zapůjčily.

V neděli večer se pak do Domažlické nemocnice sjížděly sanitky, ze kterých zdravotníci vyndavali kyslíkové lahve a dýchací přístroje a předávali je zaměstnancům nemocnice.

Žádost do ostatních nemocnic byla preventivní

„O výpomoc jsme požádali z preventivních důvodů, abychom měli dostatek kyslíku stále v zásobě. Došlo k zápůjčce například z Klatovské a Stodské nemocnice i od Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. Promptně zareagoval i náš dodavatel a doplnil naše zásobníky. Byl to závoz mimo klasický režim,“ shrnul Kokoška.

Na velké množství sanitek, z nichž záchranáři předávali tlakové lahve s kyslíkem pracovníkům nemocnice, jako první upozornila televize Nova. 

Pokud by dodavatel plynu rychle nedoplnil zásobníky tisíci litrů tekutého kyslíku a nemocnice musela začít čerpat z rezervní nádrže, hrozilo by zastavení příjmu dalších nemocných. K tomu však nakonec nedošlo.