Hasiči v noci na neděli hasili požár bytu v Pardubicích-Polabinách. (12. listopadu 2023) | foto: HZS Pardubického kraje

Při požáru bytu v Polabinách evakuovali 23 lidí, škoda je dva miliony

  • 0
Hodinu po půlnoci na neděli vyjížděli hasiči k požáru bytu ve třetím patře domu v pardubických Polabinách. Policisté a následně hasiči z budovy evakuovali 23 lidí, z nichž jeden byl zraněn. Po uhašení stanovil vyšetřovatel škodu na dva miliony, příčinu vyšetřuje. Lidé se mohli do svých domovů vrátit.

Hasiči se o požáru bytu v ulici Partyzánů v Polabinách dozvěděli tři minuty před jednou hodinou v noci na neděli. Na místo vyrazily jedna profesionální a dvě dobrovolné jednotky hasičů.

Policisté, kteří byli na místě před hasiči, z třetího patra evakuovali osm lidí. „Pak už jsme otěže zásahu převzali my. Ustavení žebříku nebylo možné, proto jsme zásah vedli pouze vnitřní zásahovou cestou a k likvidaci požáru byl nasazen jeden proud. U požáru jsme nasadili přetlakovou ventilaci a k evakuaci jsme použili vyváděcí masky. Tak jsme z domu evakuovali patnáct lidí,“ popsal krajský mluvčí hasičů Jakub Stryka.

Hasiči zkontrolovali vyšší patra domu a zjistili, že všichni obyvatelé byli v pořádku. Všechna patra pak odvětrali. Evakuovaní zatím čekali ve vedlejších vchodě. Po likvidaci požáru se mohli vrátit do svých bytů.

„Při požáru byl zraněn jeden člověk, kterého si k vyšetření odvezla zdravotnická záchranná služba. Předběžná škoda byla vyšetřovatelem požáru stanovena na 2 miliony korun, příčina požáru je předmětem vyšetřování,“ dodal Stryka.

Další požár brzo ráno

Do Polabin vyjížděli hasiči i časně ráno. V 5:36 byl nahlášen požár v bytě v pátém patře domu v ulici Ohrazenická. Na místo byly vyslány opět jednotky z centrální hasicí stanice Pardubice a dobrovolné Staré Hradiště a Srch.

Požár vznikl z důvodu zahoření baterií nabíjeného tyčového vysavače. „Zajímavé v tomto případě bylo, že požár, který vznikl v uzavřené místnosti se před příjezdem jednotek samovolně uhasil. Díky tomu, že kouř rychle zaplnil místnost, došlo k samovolnému uhašení požáru. V závislosti na nepříznivých ventilačních podmínkách totiž poklesla v prostoru zasaženém požárem koncentrace kyslíku na takovou mez, kdy už ustává plamenné hoření,“ popsal Stryka.

Hasiči odvětrali byt přetlakovou ventilací, zkontrolovali prostor termokamerou a poté předali místo zásahu majiteli. Při požáru nebyl nikdo zraněn, předběžná škoda byla vyšetřovatelem stanovena na 50 tisíc korun.