Opilého řidiče policisté chytili dvakrát během hodiny, z piva jel bos

  • 3
Dvakrát krátce po sobě policisté z Pardubic kontrolovali téhož opilého řidiče. Muž, který tvrdil, že před jízdou pil pivo, si kromě zákazu řízení nedělal nic ani z chladného počasí. Z auta vystoupil bez bot.

Policejní hlídka z pohotovostního a eskortního oddělení si podezřele kličkujícího vozidla všimla v Hlaváčově ulici v Pardubicích v neděli 5. listopadu kolem půl jedné v noci.

Podezření, že by řidič mohl být pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, se ukázalo jako správné. Policisté zastavili modrou octavii a vyzvali řidiče k provedení dechové zkoušky ke zjištění přítomnosti alkoholu.

„Čtyřiapadesátiletý řidič nadýchal 2,03 promile alkoholu. K požití alkoholu se doznal a uvedl, že před jízdou pil pivo, jeho množství ale už odmítl uvést,“ sdělila krajská policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Problém měl i při výdechu do přístroje ke zjišťování koncentrace alkoholu v dechu. „Pánové, víc to nejde,“ řekl na policejním videu unaveným hlasem přistižený řidič.

Podle policie působil zmateně, motal se a z vozidla vystoupil dokonce bosý. Řídit bez bot není v Česku protizákonné, nicméně šofér by měl mít obuv, v níž se mu bude řídit pohodlně a zároveň bezpečně. Na místě mu policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu.

Ze zákazu řízení si však nic nedělal. Druhé přistižení následovalo ani ne hodinu po první kontrole. Jiní policisté z oddělení hlídkové služby zastavili stejné vozidlo na Palackého třídě. Tentokrát hříšník nadýchal 1,86 promile.

„Policisté už po první kontrole opilého řidiče zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě pravomocného odsouzení řidiči hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti,“ dodala Muzikantová.