Zelenobranská ulice.

Zelenobranská ulice. | foto: Pardubický kraj

Fasáda krajské knihovny v Pardubicích se rozpadá, oprava vyjde na miliony

  • 0
Tři měšťanské domy na Pernštýnském náměstí v Pardubicích, ve kterých sídlí krajská knihovna, prošly před osmnácti lety kompletní rekonstrukcí. Přesto je nyní kraj musí opět opravit, rozpadající se fasáda totiž začala ohrožovat kolemjdoucí.

„Máme k dispozici analýzu památkářů, kde je popsán skutečný stav této kulturní památky. Vyplývá z něj, že veškeré omítkové části uliční fasády jsou v nesoudržném stavu s výskytem statických poruch a hrozí tím nenávratné poškození zrestaurovaných ploch s malbami nebo sgrafity,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

V Zelenobranské ulici musela být kvůli padající omítce uzavřena část chodníku. Radní kraje už rozhodli o opravě budov, kterou rozdělil do dvou etap.

V té první dojde už letos k opravě omítek a fasád na rohovém domě čp. 77. Bude potřeba také obnovit ozdobné štuky, atiky, římsy a repasovat nebo vyměnit okna. V druhé etapě se řemeslníci pustí do sousedních domů čp. 78 a 79, které jsou v podobném stavu.

„Důležité je také zajištění odsolení a odvlhčení konstrukcí, které způsobuje vzlínání vlhkosti, odlupování omítek a růst plísní,“ sdělil Línek.

Za první etapu zaplatí kraj přibližně sedm milionů korun, za druhou necelé čtyři miliony.