ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Já řidičák mám, obměkčoval hlídku otec školáka za volantem. Pili oba

  • 38
Krátce po půlnoci zastavili policisté v obci Živanice na Pardubicku podezřele mladého řidiče. Ukázalo se, že je to stále ještě školou povinný chlapec, který pochopitelně nevlastnil řidičský průkaz. Na místě spolujezdce seděl jeho otec, který se nechal odvézt, protože pil alkohol. A nebyl sám.

„Když se policisté ptali, jak je možné, že svěřil volant mladistvému chlapci bez řidičského oprávnění, odvětil, že se přece nic nestalo, protože jede s ním a on sám řidičák má,“ popsala kontrolu policejní mluvčí Eva Maturová.

Hlídka ho vyvedla z omylu a také „neřidiče“ za volantem vyzvala k dechové zkoušce. S tím chlapec souhlasil se slovy, že pil před třemi hodinami a to už musí být v pohodě.

Takže se vzápětí ukázalo, že kromě toho, že řídil auto bez patřičného oprávnění, má v dechu orientačně 0,57 promile alkoholu.

„Vzhledem k těmto skutečnostem je naším úkolem řešit nejen svěření vozidla osobě, která nemá za volantem co dělat, ale i řízení mladistvého pod vlivem alkoholu,“ konstatovala Maturová. 

Že syn požil alkohol, údajně neměl otec ponětí, což tvrdil i jeho potomek. Jak uvedl, alkohol si obstaral sám, bez vědomí dospělých. Všechna zjištění noční hlídky se teď budou posuzovat ve správním řízení.