Automobil Opel Zafira, který v Ostravě ukradl recidivista, jenž se po dvou...

Automobil Opel Zafira, který v Ostravě ukradl recidivista, jenž se po dvou dnech přišel sám udat. (3. listopadu 2023) | foto: Policie ČR

Recidivista po krádeži auta prý nemohl usnout, tak se šel udat na policii

  • 1
Něco takového se policistům přihodí naprosto výjimečně. Na obvodní oddělení v ostravském obvodu Mariánské Hory se ve středu přišel udat protřelý recidivista, že před dvěma dny ukradl auto. Jenže od té chvíle ho prý neodbytně hryže svědomí a už to nemohl vydržet.

Sedmapadesátiletý muž, který má v trestním rejstříku téměř třicet záznamů, své počínání vysvětlil tím, že kvůli sžírání se svědomím opakovaně nemůže spát. „Prohlásil, že krádeže vozu lituje a chce už konečně začít žít poctivě,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Recidivista policistům popsal, jak se vše údajně seběhlo. Šel po parkovišti a najednou si na zemi všiml ztracených klíčků od auta. Když na nich zkusmo zmáčkl otevírání dveří, rozblikal se blízko stojící Opel Zafira.

Nenapadlo ho nic lepšího, než do vozu sednout, nastartovat a odjet. „Věděl, že má zákaz řízení, přesto s ukradeným vozem ujel do lesa. Kvůli těžkému terénu poškodil přední kolo a při nešetrné manipulaci poničil také autorádio,“ pokračovala mluvčí.

Trestu se nevyhnul

Nepojízdné auto uzamkl a vydal se domů, přičemž prý ztratil klíče. „Po dvou dnech údajného soužení policisty dovedl přímo na místo odstavení vozu, kde opravdu v lese ještě stálo,“ dodala Michalíková.

Auto, které si majitelé cenili na padesát tisíc korun, se jim tak vrátilo. Údajně polepšený zloděj se však stíhání svým přiznáním nevyhne.

Za neoprávněné užívání cizí věci mu hrozí až dvouletý trest, ale pokud není v podmínce, tak může počítat s o dost mírnější sazbou.

25. dubna 2022