Zámek Dívčí Hrad.

Zámek Dívčí Hrad. | foto: MF DNES

Stát prodal pražské firmě za víc než pět milionů zámek v Dívčím Hradě

  • 0
Stát prodal v aukci zámek v Dívčím Hradě na Bruntálsku za víc než pět milionů korun. Podle ČTK se má novým vlastníkem po podpisu smlouvy smlouvy stát pražská společnost Sky&Limited. Ta byla jedním ze sedmi zájemců o chátrající nemovitost.

„Šest z nich se účastnilo dražby. Pět přihazovalo,“ řekl starosta obce Dívčí Hrad Jan Bezděk.

Dodal, že se zástupcem vítězné firmy po aukci hovořil. „Firma má několik variant dalšího postupu a využití,“ řekl, konkrétnější ale být nechtěl. „Všechny by ale měly vést k záchraně zámku a rozvoji obce,“ dodal. Starosta už dříve ujišťoval, že obec se bude snažit novým majitelům pomáhat, například dotacemi na rekonstrukci budovy či chystané akce.

Stát se v minulosti zámek pokusil prodat už několikrát. Vždy neúspěšně. Bude-li nyní podepsána smlouva, společnost zabývající se například prodejem a pronájmem nemovitostí zaplatí částku 5,01 milionu korun.

Za války byl zámek poškozen

„Minimální kupní cena byla stanovena na 3,3 milionu korun. Celkem bylo přijato sedm nabídek a nejvyšší doručená nabídka v listinné podobě dosáhla 3,6 milionu korun. V následné aukci padlo celkem 22 příhozů a konečná cena se vyšplhala na víc než pět milionů korun,“ uvedl Ležatka. Dodal, že úřad připraví smlouvu, kterou ještě bude muset schválit ministerstvo financí.

Zámek Dívčí Hrad vznikl na místě hradu ze 13. století. Za druhé světové války byl při osvobozovacích akcích výrazně poškozen, shořely mu střechy, krovy a stropy nad druhým patrem. Opraven byl v 50. letech, kdy mu byly dostavěny i dvě věže. Později se ze zámku stalo skladiště národního podniku Zdravotnické zásobování krizových stavů, který spadal pod ministerstvo zdravotnictví.

V roce 2015 převzal budovy a okolní areál ÚZSVM. Kromě zámku stát prodává parcely o celkové výměře kolem 6000 metrů čtverečních. Areál tvoří budova nejen zámku, ale i park s pozůstatky dvou kašen, kamenný most, ohradní zeď se třemi baštami, barokní sýpka, bývalá konírna a zděná patrová budova upravená na byt správce. Areál je veden jako kulturní památka.