V Havířově řeší potyčku romských a ukrajinských dětí, zapojili se i dospělí

  • 207
Spory začaly mezi dětmi a poté přerostly v údajné napadení ukrajinských uprchlíků ze strany místních romských obyvatel. Případ, který se stal ve středu večer v havířovské části Šumbark, řešili záchranáři i strážníci.

Případ se objevil na veřejnost poté, co Ukrajinka Aljona P., která nyní žije s rodinou na ulici Odboje, zveřejnila na sociální síti informace o údajném napadení.

Incident se stal po půl osmé večer. „Přišel syn, že ho na ulici napadli místní Romové. Manžel tam šel a napadli i jeho a naší desetiletou dceru, kterou srazili k zemi a ještě naznačovali, že po ní hodí kamenem. Přivolala jsem policisty, ti však říkali, že s tím nic nenadělají,“ popisovala žena ze střední Ukrajiny, která do Česka s rodinou čítající manžela a několik dětí přijela před dvěma měsíci.

Případ byl na místě vyhodnocen jako přestupek a řešila ho havířovská městská police. „Šlo nejprve o potyčku dětí, do které se později zapojili i dospělí. Případem se v přestupkovém řízení bude zabývat magistrát,“ sdělil ředitel havířovských strážníků Bohuslav Muras.

Na místě zasahovali i záchranáři, kteří podle jejich krajského mluvčího Lukáše Humpla ošetřili 44letého muže a nezletilou dívku. „Šlo o lehčí poranění. U muže v oblasti obličeje a u dívky hlavy po pádu na zem. Oba jsme po prvotním ošetření převezli na chrurgickou ambulanci havířovské nemocnice,“ sdělil mluvčí.

Podle informací iDnes.cz Romové účastní potyčky naopak viní ukrajinského muže, že situaci po dětské přetahované vyhrotil on, když na ulici přišel s dřevěným hranolem, jejich děti začaly utíkat a oni je začali bránit.

Na videu pořízeném Ukrajinkou není napadení vidět. Jak uvedla, zrovna přivolávala policisty, aby přijeli na místo.

Výjimečný případ

Diskutující lidé pod příspěvkem na sociálních sítích rovněž kritizovali nevhodnost umístění ukrajinských uprchlíků do dlouhodobě volných bytů v sociálně složitých lokalitách, jakou je zrovna tato část Šumbarku. A poukazují na společnost Heimstaden, největšího poskytovale nájemního bydlení v kraji.

Mluvčí společnosti Kateřina Piechowicz takové praktiky odmítla. „Uprchlíky z války sužované Ukrajiny jsme umístili do volných bytů, které byly zrovna k dispozici, přičemž naléhavost situace vyžadovala rychlé řešení. A uprchlíci jsou například i v našich bytech přímo v centru Havířova,“ upozornila mluvčí. Zdůraznila, že s ukrajinskými nájemníky nemá firma žádné problémy, jsou prý naopak velmi vstřícní. „Navíc podobný případ jsme dosud nezaznamenali.“

S tím souhlasil také ředitel městské policie Muras: „Nic takového jsme zatím neřešili.“