Psí útulek v Dětmarovicích na Karvinsku zachraňují peněžní sbírkou dobrovolníci.

Psí útulek v Dětmarovicích na Karvinsku zachraňují peněžní sbírkou dobrovolníci. | foto: Alexandr Satinský

Psí útulek oznámil konec, příznivci se obratem složili na jeho provoz

  • 0
Končíme, ohlásil na konci ledna útulek pro opuštěné psy v Dětmarovicích na Karvinsku. Zařízení se kvůli koronavirové pandemii potýká s nedostatkem peněz. Informace na sociálních sítích strhla velkou vlnu podpory. Lidé útulku poslali tolik, že může fungovat i nadále.

Ještě v lednu to se psím útulkem v Dětmarovicích vypadalo bledě. „Píšeme vám to dopředu a po těch letech s velkým smutkem, ale náš útulek bude končit. Bohužel už není v silách útulku nadále finančně udržet chod. Tato situace už trvá delší dobu,“ oznámili zástupci zařízení pro opuštěné psy na sociální síti. 

Milovníci zvířat od té doby poslali na konto útulku více než sto tisíc korun. „Lidé říkali, ať neblbneme, že nejsme sice světový útulek, ale že v něm klape vše, jak má. Posléze začali posílat peníze,“ podotkla tamní pracovnice Marcela Sojková. „Aktuálně jsme na částce 130 tisíc,“ uvedla. 

Zařízení díky tomu může nadále fungovat, příspěvky lidí posloužily zejména na zaplacení elektřiny, údržby aut či dalších nutných provozních nákladů.

„Aktuálně navíc přemýšlíme nad pořízením zateplených boudiček,“ nastínila Sojková s tím, že podmínky pro zvířata jsou tím hlavním. 

Útulku pomohla například i jedna z beskydských firem, která mu věnovala výtěžek z prodeje tématických dřevěných broží. Zakladatel firmy má totiž psa právě z dětmarovického zařízení. V současné době je v péči útulku dvanáct psů.