Takto má podle vizualizace vypadat parkovací dům u Městské nemocnice v Ostravě. | foto: Magistrát města Ostrava

Vítězná firma odmítla stavět parkovací dům u nemocnice, kvůli penězům

  • 9
Ačkoli v červnu měla začít výstavba sedmipodlažního parkovacího domu pro 465 aut před Městskou nemocnicí Ostrava, dosud tam funguje veřejné parkoviště a není jasné, kdy se situace změní. Firma, která vyhrála výběrové řízení, totiž odmítla s městem podepsat smlouvu. Důvodem je prý nízká cena zakázky.

„Parkoviště před nemocnicí se uzavře až těsně před zahájením stavby. Termín zatím neznáme,“ uvedla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Město sice už začátkem roku vyhlásilo výběrové řízení na dodavatele a později určilo pořadí, ale vítězná firma Gemo odmítla podepsat smlouvu a druhý Hochtief také.

Zatímco v Kroměříži nyní firma Gemo buduje parkovací dům za 86 milionů rychleji, než slíbila ve smlouvě, v Ostravě stavět nechce. I když vyhrála výběrové řízení s nejnižší cenou okolo 355 milionů bez DPH.

Proč odmítla firma Gemo podepsat smlouvu? „Důvody jsme zaslali zadavateli zakázky, informujte se u něj,“ reagoval na dotaz redakce MF DNES ředitel firemní divize pro Moravu Ondřej Foukal.

Podle náměstkyně primátora pro investice Zuzany Bajgarové je důvod ekonomický. „Už v průběhu soutěže o zakázku v předpokládané hodnotě téměř 600 milionů korun zpochybnila jiná firma cenu společnosti Gemo jako nepřiměřeně nízkou. Neměli jsme ale zákonný důvod firmu ze soutěže vyřadit. Vyzvali jsme ji k objasnění a její zástupci svou nabídku potvrdili. Až před podpisem smlouvy sdělili, že z ekonomických důvodů nejsou schopni stavbu realizovat,“ řekla Bajgarová s tím, že tento rok výrazně rostou ceny.

I druhá oslovená firma smlouvu odmítla, ale s argumentem, že na to nemá kapacity. Město tedy oslovilo třetí společnost v pořadí, Geosan Group, která už deklarovala, že je připravená parkovací dům postavit za požadovaných 388,85 milionu korun. Smlouvu ale zatím podepsat nelze.

„Až do 25. srpna běží odvolací lhůta. Teprve poté uvidíme, zda bude možné smlouvu podepsat,“ vysvětlila náměstkyně primátora. Dodala, že stejný problém řeší i se sportovní halou v Třebovicích. I tam vítěz stavět odmítl a město postupně oslovuje další firmy v pořadí.