Opavský magistrát musí kvůli propadu příjmů výrazně šetřit. (ilustrační foto)

Opavský magistrát musí kvůli propadu příjmů výrazně šetřit. (ilustrační foto) | foto: Jaroslav Ožana MF DNES

Opava musí šetřit, chybějící čtyři stovky milionů korun pokryje úvěr

  • 0
Méně peněz na kulturu, sport a prevenci kriminality, snížení rozpočtu pro všechny městské části i několikasetmilionový úvěr na investiční akce. Opava reaguje na ekonomický propad způsobený koronavirovou pandemií.

Čerstvě schválený rozpočet Opavy počítá na straně příjmů i výdajů s částkou 1,624 miliardy korun. V příjmech je však nutné chybějících 400 milionů pokrýt úvěrem. 

Pokud by k tomu město nepřistoupilo, nemohla by se podle primátora Tomáše Navrátila uskutečnit řada investičních akcí, kde má město poslední šanci na dotace.

„V příštím roce přijdeme v souvislosti s pandemií jen na sdílených daních o 128 milionů korun, finanční ztráty se projeví i v dalších oblastech. Navíc musíme očekávat výpadek i v dalších letech. Pracujeme se všemi možnostmi úspor jak v provozu úřadu, tak v našich organizacích a obchodních společnostech. Peníze přesto chybět budou,“ konstatoval primátor.

Úvěr si Opava bere na předfinancování investic, jde například o kanalizaci v Komárově a Suchých Lazcích či revitalizaci městských domů. „Po získání dotace můžeme peníze použít na splátku vyčerpané jistiny,“ dodal Navrátil.

Šetřit budou příští rok i městské společnosti. Největší rozdíl pocítí Slezské divadlo, jež bude hospodařit s 80 miliony, což je o čtrnáct méně než letos. 

Uskromnit se musí i městské části. „Se starosty jsme se dohodli na novelizaci statutu. Obsahuje přechodné ustanovení, kterým se jejich výsledný rozpočet na rok 2021 snižuje o pět procent,“ sdělil primátor.

Krize sníží i dotace

Měnit se budou i dotační programy. Mezi žadatele se rozdělí méně peněz. „Dochází ke snížení celkového objemu finančních prostředků pro dotační programy Kultura 2021, Sport 2021 a Prevence kriminality 2021,“ sdělil náměstek primátora Petr Orieščík.

Doplnil, že kromě úspor v dotačním programu na kulturu hraje roli i menší množství obdržených žádostí – i to je podle opavské radnice důsledek koronavirové krize. Zatímco loni přišlo městu 69 žádostí o grant na kulturu, letos to bylo o jednatřicet méně. Místo 2,2 milionu korun se bude mezi úspěšné žadatele dělit 1,6 milionu.

Na dotace na sport půjde příští rok o 350 tisíc korun méně a rozdělí se 11,3 milionu korun. Na prevenci kriminality Opava vyčlenila 400 tisíc korun, o 100 tisíc méně než před rokem.