ilustrační snímek | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

OKD loni vydělaly přes pět miliard korun, je to nejvyšší čistý zisk za 11 let

  • 7
Vysoké ceny energií v loňském roce se projevily i na ekonomice poslední firmy těžící černé uhlí na území České republiky. Těžební společnost OKD loni vydělala 5,1 miliardy korun.

„Těžební společnost OKD uzavřela rok 2022 s čistým ziskem ve výši 5,1 miliardy korun, což je nejvíce od roku 2011. Objem výroby činil 2,1 milionu tun uhlí a tržby se vyšplhaly na 14,1 miliardy korun,“ informovala mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková.

Největšího zisku od roku 2011 využije i stát. Ten si z firmy vytáhne dividendu. „Provozní zisk (EBITDA) před operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv byl 6,4 miliardy korun. 1,8 miliardy korun ze zisku bude vyplaceno státu formou dividendy,“ dodala Dvořáková.

Hlavním důvodem vysokého zisku byly vysoké prodejní ceny uhlí, spojené hlavně s válkou na Ukrajině.

OKD dobývá poslední schválené poruby, další povolení k těžbě však ještě nemá

„V loňském roce jsme dosáhli historicky nejvyšších prodejních cen. Jednou z příčin bylo oživení průmyslové výroby po období poznamenaném koronavirem,“ vysvětlil generální ředitel a předseda představenstva OKD Roman Sikora.

„Nejvíce ale trh černého uhlí ovlivnila válka na Ukrajině a následná energetická krize v Evropě, která byla do značné míry vyvolána embargem na ruské uhlí v kombinaci s omezením exportu uhlí z Polska a narušením dlouhodobých přepravních tras. To vše vedlo k extrémnímu růstu cen energetického i koksovatelného uhlí,“ dodal Sikora.

23. února 2021