Mladíci zaplatili falešnými eury ženě za sex. | foto: PČR

Trojice mladíků z Karvinska zaplatila ženě za sex falešnými eury

  • 30
Teenager z Karviné si objednal napodobeniny bankovek, které měly původně sloužit k natočení videa. Záměr se ale zvrhl, když s nimi mladík a jeho známí zaplatili za sexuální služby. Falešné peníze se následně dostaly k rukám pracovníka směnárny a posléze k policistům.

Za napodobeniny desetieurovek zaplatil devatenáctiletý mladík z Karviné pár set korun. Původně prý plánoval, že s nimi natočí video, jenže pak od něj falešná eura přijala prostitutka. Ženě s nimi navíc zaplatila i dvojice jeho známých, jednomu z nich ještě nebylo ani osmnáct let. Také oni podle poznatků policie od kamaráda věděli, že se jedná jen o napodobeniny.

„Desetieura se takto protočila až do směnárny a posléze k policistům,“ popsala policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Dvojici mužů z Karvinska ve věku 19 a 24 let za padělání a pozměnění peněz hrozí až osmileté vězení, u mladistvého je trestní sazba poloviční.

„Skutky týkající se ochrany měny se pojí s poměrně vysokou trestní sazbou,“ zmínila Štětínská.

Napodobeniny peněz nejsou považovány za padělky, pokud se je někdo nepokusí dát do oběhu. Používají se v různých hrách, některé kultury je používají v církevních rituálech. Ve velkém se například takové bankovky pálí během čínského festivalu duchů. Napodobeniny musejí mít jiný rozměr, tvar nebo být vyrobeny z jiného materiálu než napodobovaná měna.

Desetieurovka má od roku 2014 novou vizáž. Potrápí padělatele

23. září 2014