ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Fotolia

Myslivců v Moravskoslezském kraji ubývá. Nedaří se lákat mladé zájemce

  • 19
Myslivecké spolky trápí nedostatek zájemců, chybí hlavně mladí. Od devadesátých let klesl počet členů na třetinu. Některá sdružení, která pořádají hodně společenských akcí, však získávají mladé adepty myslivectví snáze.

Mysliveckým sdružením v Moravskoslezském kraji ubývají členové. „Českomoravská myslivecká jednota má v regionu zhruba tři a půl tisíce příslušníků. Počty klesají průměrně o sto lidí ročně. Před čtyřmi lety jsme v kraji měli skoro čtyři tisíce myslivců,“ uvedl Vlastimil Waic, mluvčí jednoty.

Klesající trend potvrzují sami myslivci. „U spolku je k dnešku zaregistrováno 442 členů. Je to třetina počtu, který jsme měli v devadesátých letech. Myslivci postupně pomalým tempem ubývají. Může za to jejich vysoký věk,“ sdělil Pavel Kameník z Okresního mysliveckého spolku Bruntál.

Podobné je to i jinde. „Naše malé sdružení má osm členů. Dobře ale víme, že bychom potřebovali tři nové, ideálně mladé adepty,“ řekl Pavel Šafr ze sdružení ve Pstruží u Frýdlantu nad Ostravicí. Ne všichni si ale na svou členskou základnu stěžují. „Máme dvacet čtyři členů a jsme s tímto počtem spokojení,“ uvedl Petr Mičulka od myslivců z Kozlovic na Frýdecko-Místecku.

„Máme dvacet členů a dva čekatele. Pro naše sdružení je to optimální počet,“ sdělil Ivan Hoch, předseda sdružení ve Václavovicích u Ostravy. Myslivci v kraji stárnou a noví členové přibývají pomalu „Průměrný věk našich členů je 55 let. Nejmladšímu členovi je 27, nejstaršímu 83,“ řekl Mičulka.

„Průměr našich členů je podle mě někde mezi 45 až 60 lety,“ doplnil Kameník. Stejné věkové rozpětí je i ve Pstruží. „Průměrný věk našich myslivců je vysoký, je to 58 let,“ sdělil Pavel Šafr.

Spolky chtějí nové členy

Získat nové členy není jednoduché, v honitbách se o to snaží různě. „Pracujeme s mládeží. Vedeme kroužky, pořádáme přednášky v našem sídle. Jezdíme do základních a středních škol mluvit o důležitosti myslivosti. S mateřskými a základními školami spolupracujeme díky hnutí Neseď doma a pojď s námi. Tam děláme třeba Myslivecké dopoledne v rámci příměstského tábora,“ sdělil Kameník.

S nábory mladých adeptů je to různé. „Mladí lidé se nám hlásí sami od sebe,“ řekl Mičulka.

„Mladí lidé se nám nehlásí. Víme, že je potřebujeme, ale osvětové akce jsme zatím nespustili,“ uvedl Šafr. Blízkost Ostravy může být důvod, proč nemají problémy s náborem ve Václavovicích. „Mladí se nám hlásí. Jdeme tomu naproti, pořádáme besedy pro školky a školy z okolí,“ řekl Hoch.

Recept je pořádání akcí pro veřejnost

Některé spolky jsou společensky velmi aktivní. „Pořádáme ples, chovatelskou výstavu trofejí, Svatohubertskou mši. Každý rok máme stánek na Dni země. Jsme členy Místní akční skupiny Hrubý Jeseník, se kterou pořádáme různé přednášky pro veřejnost,“ pochlubil se Kameník. „Pořádáme každý rok čtyři akce. Srnčí hody, letní kino a večírky. Také pomáháme i jiným spolkům v obci,“ řekl Hoch.

Jiné spolky počty svých akcí snížily. „Společenské akce pro veřejnost pořádáme jen dvě ročně. Zjistili jsme, že lidé stále nechápou podstatu myslivosti. A když ji chápou, je jim jedno, co děláme,“ postěžoval si Šafr.

„Pořádáme už jen jednou ročně myslivecký ples. Více toho kvůli administrativním potížím neděláme,“ uzavřel Mičulka.